Olet täällä

23.4.2020 - 18:01

Yksinyrittäjien korona-avustusta on Kajaanissa haettu vilkkaasti

Kajaani sininen 2019
Kajaanilaiset yksinyrittäjät voivat hakea Kajaanin kaupungilta 2 000 euron avustusta koronavirustilanteen aiheuttamien taloudellisten menetysten korjaamiseksi.

Haku avautui viikko sitten torstaina 16.4.2020 klo 14. Ensimmäisen puolen tunnin aikana vastaanotettiin jo kymmenisen hakemusta. Sunnuntaihin mennessä hakemuksia oli tullut 80, ja ne käsiteltiin viikonlopun aikana maksatuksen jouduttamiseksi. Ensimmäinen avustusten joukko saatiin maksuun maanantaina.

Kuluneen viikon aikana hakemuksia on tullut nyt yhteensä 133 kpl. Niistä 114 kpl on hyväksytty. Yhteensä hyväksyttyjen hakemusten summa on 228.000 euroa. Maksatukseen on mennyt tähän mennessä 113 kpl. Jonkin verran hakemuksia on jouduttu palauttamaan ohjeiden kera täsmennettäväksi, ja niiden käsittely on vielä kesken. Muutamia hakijoita on ohjattu oikeampaan kohteeseen, eli Ely-keskusten 2- 5 hengen yritysten koronatukeen.

Hallitus myönsi kunnille yksinyrittäjien tukemiseen 250 miljoonaa euroa. Kajaanin kaupungin osuus on 1 011 414 euroa. Tukisumma tarkoittaa, että korona-avustusta voidaan myöntää 505 kajaanilaiselle yksinyrittäjälle, joita Kajaanissa on yhteensä 811. Kaupungin kautta kanavoituva tuki on valtionavustusta suoraan yksinyrittäjille, raha ei tule eikä jää kaupungin omaan talouteen ja kirjanpitoon.

Yksinyrittäjän korona-avustus on kertakorvaus yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten tiloihin, laitteisiin, kirjanpito- ja toimistomenoihin ja vastaaviin kiinteisiin kuluihin. Yrittäjän omaa palkkaa ei hyväksytä kustannuksiin.  Yksinyrittäjä voi siten hakea myös yrittäjien työttömyysturvaa. Avustuksen voi saada, jos yksinyrittäjän liikevaihto on heikentynyt merkittävästi koronavirusepidemian vuoksi, ja jos yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Korona-avustusta haetaan kaupungin verkkosivujen korona-infosivujen kautta sähköisellä hakemuslomakkeella. Verkkosivuilla on myös ohjeet miten avustusta haetaan. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, mahdollisimman nopeasti.

Kaupungin sähköisen asianhallinnan järjestelmän kautta tapahtuva korona-avustusten käsittely on osoittautunut nopeaksi ja toimivaksi. Kaupungin yritysneuvoja käy saapuneet hakemukset läpi, tarkistaa ne ja arvioi tuen myöntämisen edellytykset. Sen jälkeen hakemus lähtee sähköiseen hyväksymiskäsittelyyn. Hakijat saavat päätöksestä sähköisen tiedonannon.

Saatujen yhteydenottojen perusteella useat yksinyrittäjät tulevat hakemaan korona-avustusta vasta myöhemmin, kun saavat ajantasaisen tiedon yritystoiminnan tilanteen heikentymisestä. Monella yrittäjällä liiketoiminnan alamäki alkoi maaliskuun puolivälissä, mutta varsinainen syöksy tapahtuu huhti-toukokuussa. Aikaa hakemuksen tekemiselle on. Tukea voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet ajalla 16.3.–31.8.

Lisätietoja
Yritysneuvoja Seppo Räisänen, 044 710 0115, seppo.raisanen@kajaani.fi
Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen, 044 7100 217, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Uusimmat