Olet täällä

27.9.2015 - 12:40

Vanhat käsityöammatit esillä Kainuun Museossa

Monenmoisia hantvärkkäreitä Kainuun Museossa 27.9.2015 - 3.1.2016
Kainuun Museossa avautuu sunnuntaina 27.9.2015 vanhoja perinteisiä käsityöammatteja esittelevä näyttely Monenmoisia hantvärkkäreitä. Perinteisesti käsityöammattien harjoittaminen on kuulunut kaupunkikulttuuriin ja käsityöläisten sijoittumista on säädelty laeilla. Maaseudulla saattoi toimia ammattimaisesti vain erityisellä luvalla.

Käsityöammatit olivat ennen hyvin arvostettuja ja työ opittiin pääsääntöisesti vanhan mestarin ohjauksessa ensin oppipoikana ja sitten kisällinä. Ammattisisältöjen muuttuminen ja ammateissa toimivien määrän väheneminen alkoi 1920- ja 1930-luvulla teollistumisen ja tavaroiden maahantuonnin lisäännyttyä. Esimerkiksi suutarit siirtyivät kenkien valmistamisesta kenkien korjaamiseen.

Näyttelyssä esitellään tarkemmin kuusi käsityöammattia ja ammateissa toimineiden henkilöiden kautta. Mukana ovat suutari Juho Leinonen, suksiseppä Renne Huotari, kultaseppä Erik Koponen, puuseppä Erik Parviainen, maalari Juho Pikkarainen ja räätäli Vihtori Tolonen.

Suurissa kaupungeissa muodostui eri ammattikuntien kiltoja, mutta Kajaanin tapaisissa pikkukaupungeissa siihen ei ollut tarvetta. Vuonna 1876 perustettiin kuitenkin Kajaanin Käsityö- ja Tehdasyhdistys, joka ajoi jäsentensä etuja. Kaikki kaupungin käsityöläiset velvoitettiin yhdistyksen jäseniksi.

1900-luvulla ammattikoulutus koki suuria muutoksia ja vanha oppipoika-kisällijärjestelmä jäi vähitellen pois käytöstä. Käsityöammatteihin siirtyi paljon naisia esimerkiksi ompelijoiksi ja kampaajiksi. Vuonna 1934 kaupungit velvoitettiin järjestämään ammattikoulutusta ja Kajaanissa sitä järjestettiin aluksi iltaopetuksena. Vasta 1950-luvun alussa ammattikoulutusta saattoi opiskella täällä kokopäiväisesti.

Monenmoisia hantvärkkäreitä –näyttely jatkuu Kainuun Museossa tammikuun alkuun asti ja se saa rinnalleen myöhemmin syksyllä pienoisnäyttelyn, joka esittelee käsityöläisyyttä tänään.

Lisätietoja Antti Mäkinen museonjohtaja p. 044 7100450 antti.makinen(at)kajaani.fi ja Raili Kauppila museoamanuenssi p. 044 7100501 raili.kauppila(at)kajaani.fi

Kainuun Museo, Asemakatu 4, 87100 Kajaani

Uusimmat