Olet täällä

4.5.2020 - 14:29

Toppa-hankkeella vauhtia kansainvälisten osaajien ja opiskelijoiden sekä heidän perheiden alkuvaiheen asettautumiseen

Toppa -hanke kuva
Muutto uuteen maahan tai toiselle mantereelle opintojen, töiden tai puolison perässä edellyttää monenlaista tiedonhakua ja virallisten asioiden hoitamista. Kajaanin kaupungin maahanmuuttajapalvelujen käynnistämän TOPPA-hankkeen tavoitteena on luoda uusi palvelumalli vaivattoman arjen rakentamiseksi Kajaaniin tai Kainuun alueelle.

Muutto uuteen maahan tai toiselle mantereelle opintojen, töiden tai puolison perässä edellyttää monenlaista tiedonhakua ja virallisten asioiden hoitamista. Ennen muuttoa etsitään tietoa uudesta kotipaikkakunnasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Muuton jälkeen tarvitaan konkreettista tietoa arjen sujuvuuteen vaikuttavista asioista, kuten pankkitilin avaamisesta, vakuutuksista tai harrastuksista. Kajaanin kaupungin maahanmuuttajapalvelujen käynnistämän TOPPA-hankkeen tavoitteena on luoda uusi palvelumalli vaivattoman arjen rakentamiseksi Kajaaniin tai Kainuun alueelle.

Jo nyt tiedämme, että koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen jälkeen Kainuussa tulee olemaan työmahdollisuuksia eri alojen ammattilaisille. Selvitysten mukaan Kainuussa eläköityy 5700 työntekijää vuoteen 2030 mennessä, ja samaan aikaan työmarkkinoille tulevat ikäluokat pienenevät. Voimme ylläpitää alueen elinvoimaisuutta mm. vetovoimaisella koulutuksella ja näyttäytymällä kiinnostavana kohteena kansainvälisille osaajille. Tämä edellyttää konkreettisia toimenpiteitä asettautumisen tukemiseen. Kokemus vaivattomasta arjesta tukee hyvinvointia ja ajatusta alueelle sitoutumisesta pidemmäksi aikaa.

Hankkeen työntekijöinä toimivat Kaisa Mylly ja Salla-Maija Hakola näkevät, että uuden palvelumallin kehittämisessä on tärkeää tehdä yhteistyötä eri sektorien toimijoiden ja työnantajien kanssa. Arvokasta tietoa saadaan Kainuuseen ulkomailta muuttaneilta työntekijöiltä, opiskelijoita ja täältä puolison löytäneiltä.

Osallistu palvelun kehittämiseen

Toppa-hanke kerää toukokuun aikana kyselyllä tietoa kehittämistyön tueksi. Jokainen tarina on meille tärkeä. Kyselyyn voi vastata suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Vastaaminen tapahtuu nimettömänä 31.5.2020 mennessä. Lisätietoja kyselystä ja vastauslinkin löydät täältä (suosittelemme käyttämään selaimia Edge, Chrome tai Firefox): https://link.webropolsurveys.com/S/FFED43FB7C1CA3A7

Lisätietoa Jukka Piirainen johtaja, maahanmuuttajapalvelut p. 044 710 1440 jukka.piirainen(at)kajaani.fi

Salla-Maija Hakola hankepäällikkö, Toppa-hanke, maahanmuuttajapalvelut p. 044 710 1442 salla-maija.hakola(at)kajaani.fi

TOPPA-hanke (2020–2022) on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama (ESR). Toteuttamisesta vastaa Kajaanin kaupungin maahanmuuttajapalvelut. Toppa-hanke on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toteuttaman valtakunnallisen Kokka kohti Suomea – Kansainvälisistä osaajista kasvua ja kilpailukykyä kasvukeskuksiin koordinaatiohankkeen alahanke. Hanketiivistelmä: https://www.eura2014.fi/rrtiepa/projekti.php?projektikoodi=S21941

Toppa-hankkeen (20202022) tavoitteena on kehittää palvelumalli ulkomaalaisten työntekijöiden, opiskelijoiden ja heidän perheidensä asettautumisen tukemiseksi Kajaaniin ja Kainuuseen. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Uusimmat