Olet täällä

11.3.2019 - 12:52

Thalia-juhlassa palkinto ja tunnustus Kajaaniin

Tänään koulun jälkeen_22tkj_p.jpg
Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon sai Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esitys Tänään koulun jälkeen. Kajaanin kaupunginteatteri vastaanotti tänä vuonna myös Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksen ennakkoluulottomasta ohjelmistopolitiikastaan uusien näytelmien tilaajana.

Esittävien taiteiden, sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattitekijöitä on palkittu alan yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019. Palkintoja jaettiin yhteensä 17, niitä myöntämässä on ollut 10 järjestöä.

 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry. palkitsi Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksella Kajaanin kaupunginteatterin

 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n jakaman palkinnon nimi on Kiitos kotimaisesta näytelmästä. Kiitos kotimaisesta näytelmästä on vuodesta 1975 asti jaettu palkinto, joka myönnetään teatterille tai muulle taholle, joka on tukenut kotimaisten uusien näytelmien kirjoittamista ja esittämistä. Palkinto on tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain.

Kajaanin kaupunginteatteri on jo vuosien ajan tilannut ja esittänyt uutta kotimaista draamaa ennakkoluulottomasti, riskejä ottaen, paikallisuutta kunnioittaen ja siitä ammentaen. Sitoutuminen paikalliseen ja monimuotoiseen uuteen näytelmään on sitä teatterin äidinmaitoa, josta elävä ja ajassa kiinni oleva taidelaitos kasvaa ja kehittyy – luo omat maailmansa ja on valmis myös viemään ne katsojan luo.

Kajaanin kaupunginteatteri ei odota, että katsoja tulee teatterin luo, vaan osallistaa yleisönsä ja tuo taiteen sen saataville.

 

Lasten- ja nuorten teatteripalkinnon 2019 sai Kajaanin kaupunginteatteri alueteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto Tänään koulun jälkeen

 

Esityksen ovat kirjoittaneet Janne Kinnunen ja Eino Saari, sen on ohjannut Eino Saari, puvustanut Pirkko Paananen ja äänisuunnittelun on tehnyt Matias Nieminen. Esiintyjät ovat Janne Kinnunen ja Matias Nieminen.

Lasten- ja nuortenteatteri -palkinnon myöntää Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry. Palkinto myönnetään ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinto on jaettu ensimmäisen kerran v. 2008. Palkinto on tunnustuspalkinto, jonka yhteydessä vuonna 2019 jaetaan 1000 euroa.

Lasten- ja nuorten teatteripalkinnon vuonna 2019 jakoi elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Saara Cantell.

Perustelut:

“Lasten- ja nuorten vuoden 2019 teatteripalkinnon saajasta päättäminen on kunniatehtävä, jonka otin nöyränä vastaan. Jos olisin tiennyt, miten vaikea tehtävä on kyseessä, olisin varmasti kieltäytynyt.
Palkintoraati oli valinnut kovatasoisesta ehdokasjoukosta kaksi upeaa, keskenään kovasti erilaista finalistia, jotka molemmat tekevät hienoa, syvästi ja laajalle vaikuttavaa teatteria.
Lähes mahdottoman valinnan tehdessäni toivon sydämestäni, että nyt hopeasijalle jäävä finalisti muistetaan ilmoittaa tämän palkinnon saajaksi jatkossakin!
Valintani vuoden 2019 lasten ja nuorten teatteripalkinnon saajaksi osui ryhmälle, jonka esitys taltiointinakin koettuna saa kyyneleet silmiin ja ihokarvat pystyyn – mutta ennen kaikkea toivon heräämään katsojan sydämessä.
Haluan palkita tekijät paitsi rohkeudesta ja sinnikkyydestä myös taiteenlajin taidokkaasta hallinnasta. Näennäisen yksinkertaisilla keinoilla leikkivä esitys osuu maalinsa viiltävän tarkasti. Vuosien kiertäminen, yhä uusien katsojien tavoittaminen, maailmankuvan ja totuttujen tapojen muuttaminen niin esityksellä itsellään kuin sitä seuraavissa keskusteluissa, on työtä, jossa taiteen mahdollisuus muuttaa maailmaa konkretisoituu kirkkaasti.”

 

 

Uusimmat