Olet täällä

7.2.2018 - 12:24

Professori Matti Lackman asiantuntijana Punainen maa, valkea meri -esityksen keskustelutilaisuudessa 10.2.

Matti_Lackman.jpg
Keskusteluaiheena mm. Suomen sisällissota, punaisten pako Muurmannille ja Muurmannin legioona

Matti Lackman on FT, professori. Lackman on toiminut 30 vuotta Oulu-opiston rehtorina, Suomen historian dosenttina Itä-Suomen yliopistossa ja Oulun yliopistossa sekä poliittisen historian dosenttina Turun yliopistossa. Nykyisin hän on eläkkeellä ja vapaa tutkija.

Lackman on tutkinut kommunismia, kirjoittanut mm. väitöskirjan SKP:n suhteesta talonpoikaiskysymykseen ja talonpoikaisliikkeisiin 1918-1939 (Oulun Historiaseura 1985), Jahvetti Moilasen (Oulun Historiaseura 1993) ja Kullervo Mannerin (Amanita 2017) elämäkerrat.
Lackaman on tutkinut jääkäriliikettä ja kirjoittanut mm. Suomen vai Saksan puolesta? Jääkäreiden tuntematon historia (Otava 2000), tutkinut turvallisuuspoliisia ja kirjoittanut mm. kolme laajaa artikkelia Suojelupoliisin tilausksesta (1994, 1996 ja 2009) sekä kirjoittanut turvallisuuspoliisin tunnetuimman päällikön Esko Riekin elämäkerran (SKS 2007), kirjoittanut sotavankien pakoa Muurmannin ratatyömaalta 1915-1918 Suomen kautta Ruotsiin (SKS 2012) käsittelevän teoksen.
Parhaillaan hän tutkii jälleen Suomen vapausliikettä 1899-1919, johon sisältyy myös Muurmannin legioona. Lackman tutkii myös Pohjois-Suomen salakuljetusta, läskikapinaa, Oulun Lyseota ym

 

Punainen maa, valkea meri -esitys on tositapahtumiin perustuva selviytymistarina sisällissodan myllerryksessä.

Punainen maa kertoo puolueettoman kainuulaisen Elsamarin pyrkimyksestä toimia oikein sota- ja aatehistorian myrskyissä. Se kertoo pienistä valinnoista, jotka muuttuvat kannanotoiksi, sekä suurista valinnoista, joissa kysytään, kantaako vastuuta vai paeta.

Punainen maa kertoo myös Elsamarin suomussalmelaisesta torppariperheestä. Veljet pakenevat sisällissotaa Vienaan ja päätyvät siellä brittiarmeijan palvelukseen Muurmannin legioonaan. Samasta paikasta löytää itsensä myös Elsamari, briteille teeleipiä leipomasta. Muurmannille saapuu toinen toistaan mielenkiintoisempaa väkeä: kuuluisia punapäälliköitä, pesiöläislähtöinen agitaattori sekä hurja punainen Alina. Köyhistä oloista saapuneet suomalaiset kokevat brittiarmeijan leivissä yllättävän luokkanousun. Mutta kenelle olla lojaali, kun Venäjän sisällissota leviää Vienaan? Tsaarin apuna taisteleville briteille vai bolsevikkien riveissä taisteleville suomalaisille? Miten käy perhesuhteiden ja ystävyyden, jos valitsee puolensa toisin? Entä jos kieltäytyy valitsemasta ollenkaan? Miten käy torpan tyttären, jos hän rakastuu heimosotia käyvään jääkäriin?

Keskustelutilaisuus alkaa heti esityksen jälkeen, noin klo 17

Keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Punainen maa, valkea meri -esitys alkaa klo 14
Liput 27,50/18,50/12,50 €
 

Esityksen sivuille »

 

Tervetuloa

Uusimmat