Olet täällä

15.8.2016 - 15:18

Pro Kainuu -tunnustuspalkinnon saajat vuonna 2016

Pappilanniemellä. Kuva: Reijo Haukia
Sotkamon lukiolla 14.8.2016 maakuntajuhlassa jaettiin 18. kerran maakunnalliset Pro Kainuu -tunnustuspalkinnot.

Pro Kainuu -palkinto myönnetään vuosittain tieteen, taiteen tai elinkeinoelämän alalla ansioituneille kainuulaiselle. Tunnustus myönnetään henkilölle, joka on jaksanut tehdä pitkäjänteistä työtä ja uskoa oman maakuntansa mahdollisuuksiin. Hän on edistänyt yhteistä hyvää ja Kainuun menestystä kartuttaen sen henkistä ja aineellista hyvinvointia.

Palkinto luovutetaan vuosittain Kanervan päivänä 14. elokuuta Kainuun maakuntajuhlassa.

Vuonna 2016 palkinto myönnetään kolmelle henkilölle. Pro Kainuu -palkinnon saavat Leena Valtanen Kajaanista, kanttori Risto Vähäsarja Sotkamosta sekä taitelija Topi  Mikkola Kuhmosta. 

Leena Valtanen on pitkän yrittäjänuran lisäksi hoitanut useita luottamustehtäviä sekä kunnallisella että järjestötoiminnan saralla. Erityisesti hänet tunnetaan Kainuun maakuntasukan ja Suomen Itsenäisyyden juhlasukan ideoiden äitinä. Näin hän on erinomaisella tavalla edistänyt sosiaalista kanssakäymistä ja vanhaa yhteisöllisyyden perinnettä.

Risto Vähäsarja on tehnyt mittavan työuran musiikin parissa. Hänet tunnetaan paitsi kanttorina, myös lauluntekijänä. Hänen säveltämiään kantaatteja, kyläoopperoita ja laulunäytelmiä on esitetty ympäri Suomenmaan. Hänen kauttaan Sotkamon musiikkielämä on kehittynyt hyvin rikkaaksi.

Topi Mikkola on toiminut Kuhmon kaupungin kulttuurisihteerinä 40 vuotta. Työuransa aikana hän on tukenut ratkaisevalla tavalla Kainuun kulttuurielämän kehitystä. Yhteistyössä Rosa Liksomin kanssa tuotetut monologit ovat antaneet kansallisesti merkittävän lisän suomalaiseen näyttämötaiteeseen.

Pro Kainuu -palkintoon kuuluu kunniataulu ja kanervakoru, miehille solmioneula ja naisille rintakoru. Kanervakorun on tehnyt mainonnan suunnittelija Ritva Immosen luonnoksen pohjalta kajaanilainen kultaseppä Juha Riihijärvi. Pronssiin valettu koru symboloi Kainuun maakuntakukkaa. Jokainen koru on uniikkikappale. Koru on vain Pro Kainuu -palkintokäytössä.         

Uusimmat