Olet täällä

22.4.2020 - 14:02

Ohjelmistorobotiikka on osa tulevaisuuttamme – KAMKin osaajista kilpailuetua yrityksille

KAMK_opiskelija_tiedotekuva
Kansainvälinen ohjelmistorobotiikan johtava yhtiö, Uipath, ja Kajaanin Ammattikorkeakoulu (KAMK) ovat tehneet sopimuksen yhteistyöstä ohjelmistorobotiikan kouluttamisesta Kajaanissa. KAMK ja UiPath tuovat yhteistyössä ohjelmistorobotiikan osaksi KAMKin liiketalouden opetusta.

”Ohjelmistorobotiikka eli RPA on jo osa tätä päivää ja ennen kaikkea se on osa tulevaisuuttamme. Kyetäkseen hyötymään ohjelmistorobotiikan tarjoamista kilpailueduista yritykset tarvitsevat lisää tietoa ja osaamista, koulutettua työvoimaa. Niinpä tuomme ohjelmistorobotiikan osaksi liiketalouden opetusta. Liiketalouden koulutus on tällä hetkellä yksi KAMKin vetovoimaisimmista koulutuksista. RPA kasvattaa edelleen vetovoimaamme”, kommentoi KAMKin koulutusjohtaja Kimmo Nikkanen.

RPA (Robotic Process Automation) on teknologia, jonka avulla voidaan automatisoida ohjelmistojen rutiininomaisia työtehtäviä. Tätä työtä löytyy jokaisesta päivittäin käyttämästämme ohjelmistosta. Ohjelmistorobotit ovat vapauttamassa ihmisten resursseja luovempiin kokonaisuuksiin – rutiininomaiset, toistuvat ja monesti ”ei-niin-mielenkiintoisiksi” koetut tehtävät siirretään roboteille. Ohjelmistorobottien toiminta perustuu ihmisen sille etukäteen opettamiin toimintamalleihin.

”Tekoäly ja robotiikka on tullut arkeemme jo monella elämän alueella. Kun ajattelemme robotteja emme useasti miellä ohjelmistorobotiikkaa niin merkittävänä tekijänä kuin se oikeasti on. Kajaanin AMK on tälläkin saralla tuomassa osaamista ja osaajia työelämän tarpeisiin ”, toteaa rehtori Matti Sarén.

Koulutuksen suunnittelu lähtenyt yritysten tarpeista

Tammikuussa 2020 KAMKin järjestämässä ohjelmistorobotiikkatilaisuudessa oli mukana parikymmentä ohjelmistorobotiikasta kiinnostunutta yritysten edustajaa. Tilaisuuden jatkoksi toteutettiin työpajat yhteensä kuuden yrityksen kanssa helmikuussa. Palaute tilaisuuksista oli erittäin kannustava.

”Tilitoimistoissa ja taloushallinnon palvelukeskuksissa on tarve käyttää mahdollisimman automatisoituja ratkaisuja. Työtehtävät sisältävät toistuvia rutiineja ja ne voidaan automatisoida ohjelmistorobottien avulla Halutaan palvella asiakkaita nopeammin ja tehokkaammin”, kertoo KAMKin asiantuntija Johanna Takanen.

Automatisoinneista seuraa muutoksia yritysten liiketoimintaprosesseihin sekä ihmisten ja ohjelmistorobottien tulevaisuuden työnjakoon. Vielä ei olla siinä vaiheessa, että kokonaiset ammatit häviäisivät automatisoinnin ja digitalisoinnin kohteena. Nyt automatisoidaan vasta tehtäväketjuja ammattien sisällä.

KAMKin asiantuntijat Hanna Kemppainen ja Johanna Takanen tuottavat tulevan syksyn 2020 opiskelijoille ohjelmistorobotiikan koulutusmateriaalia ja harjoitteita, joilla tutustutaan uuteen teknologiaan.

 ”Fyysisiä robotteja emme opintojaksoilla tee, vaan nämä robotit ovat suunniteltavissa ja käytettävissä graafisen käyttöliittymän kautta verkossa ja koneillamme”, kertoo Takanen.

”Tarjoamme ajantasaisten koulutussisältöjen kautta opiskelijoillemme hyvät työelämävalmiudet ja työelämälle osaajia, joilla on viimeisin tieto. Pienillä muutoksilla koulutusohjelmien sisältöön KAMK tarjoaa kouluttamiensa osaajien kautta yrityksille suuren kasvumahdollisuuden”, toteaa rehtori Matti Sarén.

Ohjelmistorobotiikan tehokas käyttöönotto palvelualoilla olisi koko Suomen kilpailuetu, sillä palvelualojen merkitys Suomen taloudelle on erittäin suuri. Suomen talouden 2000-luvun kasvusta 60 prosenttia on tapahtunut palvelualoilla ja viennin kasvusta 68 prosenttia on ollut palveluvientiä.

UiPath tarjoaa ohjelmistoalustan liiketoimintaprosessien tehokkaaseen automatisointiin. UiPathilla on yli 5 000 yritysasiakasta ja yrityksen arvo on 7 miljardia dollaria. Yrityksen järjestelmällä on yli 35 000 sertifioitua kehittäjää.

Lisätietoja
Johanna Takanen, ratkaisukehittäjä puh. 0447101127
Hanna Kemppainen, liiketalouden opettaja puh. 0447101115
Kimmo Nikkanen, koulutusjohtaja puh. 0447101409

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@kamk.fi

 

Kuvssa KAMKin asiantuntijoista robotiikkaympäristöstä -taustallaan: Isossa kuvassa Johanna Takanen ja pienessä kuvassa Hanna Kemppainen

Uusimmat