Olet täällä

6.11.2020 - 14:45

Nuottausperinne - taitoa ja tarinoita -luento, kansantieteilijä, ympäristönhoitaja Sari Leinonen, 19.11. klo 18

Nuottaus
Luento nuottausperinteistä. Porkka, uppilaki, kotviminen... Kansantieteilijä ja ympäristönhoitaja Sari Leinonen kertoo perinteisestä Oulujärven nuottakalastuksesta.

Oulujärven nuottakalastuksesta Kaukametsän luennolla

Torstaina 19.11. Kaukametsän opiston luennolla voi kuulla Oulujärven perinteisestä nuottakalastuksesta.

Muikun nuottaus oli Oulujärven rantakylillä tärkeä osa elinkeinoa vielä 1940-50-luvuilla. Nuottaa vedettiin apajapaikoilla, joilla kullakin oli oma nimensä ja maamerkkien perusteella tunnettu paikkansa. Tiedot apajien nimistä ja sijainneista olivat kulkeneet sukupolvelta toiselle.

Kansantieteilijä ja ympäristönhoitaja Sari Leinonen on kerännyt Paltamon tunnetut apajapaikat julkaisuun "Tympäsi jos tyhjän työnti".

- Monet apajapaikkojen nimistä liittyvät paikannimiin kuten Karhuapaja ja Kylänranta. Nimi saattoi myös kuvata paikkaa tarkemmin, niin kuin Nakkapohja tai Simanainen, kertoo Leinonen. Osa nimistöstä on niin vanhaa, ettei nimen alkuperää enää tiedetä kuten Kenoveeva, Säippä ja Ärästin apaja.

Leinonen haastatteli kymmeniä nuotanvedossa mukana olleita. Samalla tietoja kertyi tästä luonnontuntemukseen pohjaavasta kalastuskulttuurista laajemminkin. Nuottaajat muodostivat nuottakuntia, yleensä kahden talon kesken. Nuottakunnilla oli omat sisäiset ja samalla seudulla liikkuvilla keskinäiset sääntönsä.

Kaukametsän opiston luentoja järjestetään syys- ja kevätkauden aikana useista teemoista. Jotta luentoja voidaan järjestää turvallisesti, paikkoja on rajoitettu ja luennoille tulee tällä kaudella ilmoittautua ennakkoon opiston sivujen tai toimiston kautta. Nuottausluento on opiston auditoriossa 19.11. kello 18-19.30. Sari Leinonen, p. 0456737565 tai sari.leinonen@angervo.fi

Uusimmat