Olet täällä

8.6.2018 - 21:54

Näyttelijä Juha Häkkänen on poissa

Juha_Häkkänen.jpg
Kajaanin kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttelijä Juha Häkkänen on kuollut 8.6. Kajaanissa.

Näyttelijä Juha Häkkänen työskenteli Kajaanin kaupunginteatterissa yli 38 vuotta, vuodesta 1974 alkaen.

Häkkäsen teatteriura alkoi Suomen teatterikoulussa 1965-67. Vuosina 1968-70 hän näytteli tanskalaisessa Odin-teatterissa. Häkkänen kiersi teatterin mukana eri puolilla Eurooppa yli 200 esityksessä.

Vuosina 1972-74 hän oli perustamassa Kirjan Näyttämöä, sittemmin Ryhmäteatteria, joka toimi myös Suomenlinnan kesäteatterina. Häkkänen oli mukana muun muassa Stevensonin Aarresaari-näytelmässä samassa Ben Gunnin roolissa, jonka hän näytteli Kajaanissa 35 vuotta myöhemmin. 

Kajaanin vuosilta henkilökohtaisesti merkittävimpinä töinään Häkkänen on maininnut muun muassa keskushenkilö Paavo Kuittisen roolin Matti Pulkkisen näytelmässä ”Ja pesäpuu itki” (1979), Reino Helismaan roolin näytelmässä ”Päivänsäde, minä ja menninkäinen” (1987), Herra Schulzin ”Cabaret” -musikaalissa (2000), nimiroolin Matti Ijäksen ”Painijassa” (2003) ja 90-vuotiaan Taimin roolin Anna Krogeruksen näytelmässä ”Kuin ensimmäistä päivää” (2008).

”Ja pesäpuu itki liippasi monella tavalla omia kokemuksia ja oli siksi minulle merkittävä”, Häkkänen kertoi jäädessään eläkkeelle. ”Päivänsäde, minä ja menninkäinen oli hieno näytelmä, jossa sekoittuivat rillumarei-huumori ja syvä traagisuus. Krogeruksen näytelmässä esitin vanhusta, joka oli kaiken lisäksi nainen.” 

Näyttelijätyön lisäksi Häkkänen on kirjoittanut ja ohjannut näytelmiä. Elias Lönnrotin Kajaanin vaiheita käsitellyt ”Eeli shamaani” (1985) ja Pohjois-Amerikan intiaaneista kertova ”Hullun Hevosen kertomus” (1989).

Juha Häkkäsen viimeiseksi näytelmäksi Kajaanissa jäi Anna Krogeruksen ohjaama ”Palopukki ja tähdenlento” (2012). Häkkäsen äidin päiväkirjoihin perustuvassa näytelmässä Häkkänen esittää itseään, vanhaa Anni-äitiään sekä isäänsä Jaakkoa.

Uusimmat