Olet täällä

29.8.2018 - 16:47

Lönnrotinkadun vesijohtourakka on pysynyt aikataulussaan

Sopimuksen mukaan urakka-aika alkoi toukokuussa ja se kestää lokakuun loppuun. Aika on edelleen kahden viikon tarkkuudella realistinen.

Kajaanin Lönnrotinkadulla menossa oleva vesijohtourakka on pysynyt aikataulussaan. Sopimuksen mukaan urakka-aika alkoi toukokuussa ja se kestää lokakuun loppuun. Aika on edelleen kahden viikon tarkkuudella realistinen.

Lönnrotinkadun vesijohdon saneeraustyö on ollut välttämätön. Lönnrotinkadun valurautainen toiminnallisesti tärkeä vesijohto on rakennettu 1960- ja 70-lukujen taitteessa. Saneeraustyön kestoon vaikuttavat monet tekijät. Katualueella sijaitsee runsaasti muita putkia ja kaapeleita, joiden sijainti on selvitettävä kaapelinnäytöin. Saneerauksen aikana vesihuolto toimii tilapäisellä pintaverkon avulla. Se on rakennettava erikseen, huuhdeltava ja puhtaus varmistettava vesinäyttein. Saneeraukseen kuuluvat varsinainen sujutustyö, käyttöönotot, huuhtelut ja vesinäytteet, joiden tulokset täytyy odottaa. Myös kaivantojen täyttöihin, viimeistelyihin ja asfaltointeihin kuluu aikaa.

Analyysien valmistumisen ja muiden viiveiden aikana korjaustöitä voidaan tehdä muilla työmailla. Viiveitä voi tulla myös sen vuoksi, että vanhoihin rakenteisiin saattaa liittyä yllätyksiä, jotka täytyy ratkaista.

Kajaanin Vedellä vesihuoltoverkostoa vajaat 900 km, josta vesijohtoja on noin 525 kilometriä ja jätevesiviemäriä noin 260 kilometriä. Vuosittaiset investoinnit ovat 2,5-3 miljoonaa euroa, josta verkoston osuus on noin 2 miljoonaa euroa, jolla saneerataan noin 5 kilometriä vesihuoltoverkostoa vuosittain.

Kajaanin Vesi kohdistaa saneerausta vanhimpiin, muuten riskialttiimpiin verkoston osiin tai toiminnallisesti kriittisiin johto-osuuksiin. Saneerausten ansiosta putkirikkoja ja niistä aiheutuneita suunnittelemattomia palvelun keskeytyksiä on ollut suhteellisen vähän ja äkilliset korjauskustannukset vähentyneet tällä vuosikymmenellä vuositasolla noin 50 prosenttia. Saneerausmenetelmä valitaan kohteen mukaan. Yleensä aukikaivamattomalla menetelmällä käytetty aika ja kustannukset ovat karkeasti 65-75 prosenttia perinteiseen aukikaivamiseen verrattuna.

Juha Nurminen, johtaja, Kajaani Vesi

p. 044 710 0258, juha.nurminen@kajaani.fi

 

Uusimmat