Olet täällä

14.4.2020 - 13:42

Kuka voi hakea yrittäjän työttömyysturvaa ja miten sitä haetaan?

Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan tuli voimaan 8.4.2020 ja koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta.

Työttömyysturvaa eli työmarkkinatukea haetaan ilmoittautumalla ensin työttömäksi työnhakijaksi Kainuun TE-toimiston TE-palveluissa. Tämän jälkeen yrittäjä voi hakea työmarkkinatukea Kelasta. Kela rakentaa yrittäjille oman verkkohakemuksen. Kelan verkkosivuilla kela.fissä ilmoitetaan, milloin yrittäjä voi täyttää hakemuksen Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät.

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että

• yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai

• yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Työttömäksi työnhakijaksi voi siis ilmoittautua joko nyt tai myös myöhemmin, mutta jos hakee työttömyysetuutta takautuvasti, tulee työnhakijaksi ilmoittautua 15.4.2020 mennessä.

Yrittäjälle maksettava työmarkkinatuki maksetaan ilman lapsikorotusta. Työmarkkinatuki on 33,66 euroa päivässä, ja siitä maksetaan veroa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja Kelan sivuilta löytyy työttömyysturvasta lisätietoa ja sivuille on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä aiheeseen liittyen:

Työ- ja elinkeinoministeriön artikkeli yrittajille oikeus tyottomyysturvaan koronavirusepidemian vuoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö: Kysymyksia ja vastauksia yrittajien oikeudesta tyottomyysturvaan

Usein kysyttyä koronatilanteesta(kela.fi)

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin (Oma asiointi)

LINKKI KAJAANIN KAUPUNGIN  YRITYSTEN TUKEMINEN POIKKEUSOLOISSA SIVUSTOLLE

 

Uusimmat