Olet täällä

30.3.2020 - 16:06

KAMK yhteistyössä kehittämässä osaamista koronaviruksen testausdiagnostiikassa

Kajaanin ammattikorkeakoulu logo
Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) ja oululainen terveysteknologian yritys iSTOC ovat vieneet tartuntatautien pikadiagnostiikkaosaamista kansainvälisille markkinoille jo usean vuoden ajan.

STOCin kehittämä mobiili diagnostiikkaratkaisu on ollut käytössä toistaiseksi lähinnä kehittyvissä maissa, kuten Pakistanissa, jossa valtiollinen terveysviranomainen kartoittaa ja seuraa useamman tarttuvan taudin leviämistä eri puolilla maata. Osana testaamista kehitetään myös sairaan- ja terveydenhuollon osaamista sekä mobiiliteknologioihin että potilastyön käytäntöihin. Koulutusteknologian sekä -sisällön tuottaa KAMK.

iSTOC on tuonut markkinoille edullisia pikatestejä, joilla sormenpäästä tai suonesta otettavasta verinäytteestä pystytään havaitsemaan elimistön muodostamat vasta-aineet erilaisille tartuntataudeille. Vallankumouksellista diagnostiikkaratkaisussa on kuitenkin se, että testitulos kuvataan mobiililaitteella ja siinä yksilöidään sekä testattava henkilö että testiympäristö. Luotettava testitulos saadaan minuuteissa, ja henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukainen hoito voidaan aloittaa välittömästi. Testijärjestelmä huomauttaa reaaliaikaisesti testauksen mahdollisista epäkohdista, kuten vanhentuneesta tai epäkelvosta testilaitteesta.

”Kehittämämme mobiili pikatesti voidaan tehdä tunnissa kymmenille potilaille. Se auttaa aloittamaan tarvittavat hoidot ajoissa, mutta luo myös mahdollisuuden nähdä tartuntataudin vakavuus ja saada informaatiota muun muassa taudin geografisesta etenemisestä.” kertoo iSTOCin toimitusjohtaja Jarmo Järvenpää, ”iSTOCin IDA-palvelu koostuu älypuhelimen mobiililukijasovelluksesta ja IDA-pilvipalvelusta, jonka avulla pikatestin tulos voidaan digitalisoida ja analysoida muutamassa sekunnissa. Tämä kokonaispalvelu antaa terveydenhuollon ammattilaisille ja valvontaviranomaisille mahdollisuuden nähdä pikatestien tulokset reaaliajassa esimerkiksi koko maan alueella, kun epidemiaa kartoitetaan. Palvelu mahdollistaa siten myös monipuoliset data-analytiikkapalvelut taudin seurannassa.”

Epidemian hallinnassa äärimmäisen tärkeää on hoitohenkilökunnan käytännön osaaminen, sekä uusimman luotettavan tiedon saatavuus. Näillä tiedoilla varmistetaan oikea diagnoosi ja minimoidaan riskit tartunnan leviämiseen hoitohenkilöstöön tai toisiin potilaisiin. KAMKin Edukamu-palveluun on toteutettu opintojakso, jonka avulla Pakistanissa koulutetaan parasta aikaa sairaanhoitajia muun muassa HIV-viruksen ja hepatiittien diagnosointiin. Opintojaksosta tuotetaan nyt uusi koronanviruksen turvallisen diagnostiikan koulutukseen soveltuva kokonaisuus, joka yhdistettynä iSTOCin teknologiaan mahdollistaa koronaviruksen pikadiagnostiikan.

”Korona-virus on globaali ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia. Olemme huolissamme läheisistämme, työyhteisöistämme ja yhteistyökumppaneistamme. Suomessa terveydenhuollon osaaminen on erinomaisella tasolla, mutta kaikkialla ei näin ole. Viemällä osaamista alueille, jossa väestön määrä on suuri, mutta osaaminen puutteellista, autamme myös globaalisti viruksen torjumisessa. Uskon, että yhteistyömme iSTOCin kanssa kirjaimellisesti parantaa maailmaa, mutta luo myös kuvaa meistä osaamisen edelläkävijöinä. Oven tälle avaa korkeatasoinen koulutusosaamisemme”, tiivistää rehtori Matti Sarén.

Kajaanin ammattikorkeakoulu kouluttaa huippuosaajia useilla eri aloilla. KAMKissa voi opiskella sairaan- ja terveydenhoitoa, useita eri insinöörialoja, pelialaa, matkailua, liikuntaa ja liiketaloutta. Koulutuksessa huomioidaan myös työelämän tekniset osaamistarpeet esimerkiksi digitaaliset sosiaali- ja terveysalan palvelut, tekoälyosaaminen, ohjelmistorobotiikka. KAMK on toiminut suunnannäyttäjänä useille eri koulutuksille ja tarjoaa koulutusten erikoistumisalat avoimeen kansalliseen käyttöön. KAMKiin voi hakea juuri käynnissä olevassa yhteishaussa tai esimerkiksi avoimen väylän kautta.

iSTOC on 2012 perustettu oululainen terveysteknologiaan ja mobiilidiagnostiikkaan keskittynyt yritys. Se on kehittänyt nykyistä patentoitua testausdiagnostiikkajärjestelmäänsä yhdessä alan merkittävien kansainvälisten toimijoiden kanssa. iSTOC on maailmanlaajuisesti johtava toimija tartuntatautien mobiilidiagnostiikassa ja analysoinnissa, ja yrityksen kehittämä diagnostiikkajärjestelmä on saavuttanut sekä Yhdysvaltain että Euroopan terveysviranomaisten hyväksynnän.

Lisätietoja Matti Sarén rehtori/toimitusjohtaja Kajaanin ammattikorkeakoulu p. 044 7101 600 matti.saren(at)kamk.fi
www.kamk.fi ja Jarmo Järvenpää toimitusjohtaja iSTOC, p. 040 541 6296 Jarmo(at)istoc.io
www.istoc.io

Uusimmat