Olet täällä

27.7.2017 - 14:59

Kajaanin opastetut kesäkierrokset viikolla 31

Kreivitär Kristina Stenbock uudessa rooliasussa Kajaanin Rantapuistossa. Kuva Marja-Leena Kemppainen
Kesä tuo katukuvaan myös Kajaanin matkailuoppaiden roolihenkilöitä, jotka kertovat monenlaisia tarinoita menneiltä ajoilta. He ovat esiintyneet vuosien ajan kaupungin eri tapahtumissa, opastuskierroksilla ja tilauksesta monenlaisissa juhlissa.

Opastettu kävelykierros maanantaina

31.7.  KAJAANIN ASE- JA VARUSMUSEOON

Kajaanin Matkailuoppaiden kesän viimeisellä opastetulla kävelykierroksella vieraillaan Kajaanin Ase- ja varusmuseossa, kuullaan matkailuoppaan kertomana Kajaanin sotahistoriasta ja mm. asekätkennästä sekä sodanaikaisesta Kajaanin viinakaupan ryöstöstä, joka ylitti aikoinaan valtakunnallisen uutiskynnyksen.Ase- ja varusmuseo on yksityisin varoin ylläpidettävä näyttely, jossa on esillä aseita, univormuja ja muuta esineistöä Suomen puolustusvoimien alkuajoilta lähtien. Myös ”entisten yhteistyökumppa-neiden”, Neuvostoliiton asevoimien ja Saksan armeijan esineistöä on siellä esillä. Uudempaa esineistöä on suomalaisten rauhanturvaajien ja kriisinhallintajoukkojen esineet. Museo tarjoaa kävijöille mielenkiintoisen retken aseiden ja varusteiden maailmaan. Pääpaino on Toisen Maailmansodan esineistössä. Kokoelmassa on yli 2000 esinettä ja aihetta käsittelevää kirjallisuuttakin on yli 3000 nidettä. Kaikkea ei ole ollut mahdollista saada esille kerralla, joten joka kesäksi on luvassa jotain uutta sekä teemanäyttelyitä. Ase- ja varusmuseolle voi tarjota aiheeseen liittyvää esineistöä näytteille asetettavaksi. Ase- ja varusmuseon näyttely on kunnianosoitus sotiemme veteraaneille. Museo on auki elokuussa ti–su kello 12–17. Muulloin tilauksesta.

Kierros alkaa maanantaina 31.7. klo 18.00 Pietari Brahen patsaalta Kauppatorilta ja kestää noin 1,5 tuntia. Turvallisuussyistä enintään 40 osallistujaa. Vapaa pääsy. Järj. Kajaanin Matkailuoppaat ry.

Opastettu kiertoajelu tiistaina

1.8.  KULTAISEN 60-LUVUN KAJAANI

Tämän kesän viimeisellä kaikille avoimella opastetulla bussikierroksella muistelemme, miltä kaupunki näytti, ja mikä kajaanilaisia puhutti 60-luvulla. Kuulemme vuosikymmenen musiikkia ja käymme Kansanpirtillä, jossa klo 19.45 alkavat ilmaiset 60-luvun tanssit Metakka-orkesterin tahdissa.Nostalgiakierroksella keskitymme siihen, millaista elämä Kajaanissa oli tuohon aikaan: Muistatko Kauppakadun alun Sinisen talon, kävitkö elokuvissa Kino Kainuussa, Ratossa vai Otavassa? Mikä kahvibaareista oli suosikkisi: Meijerin baari, Valjus, Pekka Heikkisen baari vai ”Alman” baari?  Tuolloin saatiin uusi silta, Kainuun Prikaati ja Kainuun keskussairaala.  Brahenkadun korkeat kivitalot ja Teppanan punatiiliset ”Marketat” sekä Ostari valmistuivat. Keskustassa oli monia vaatetusliikkeitä ja treffit tehtiin Raton eteen. Nuorisokulttuuriin kuuluivat tanssit teini-illoissa kouluilla tai Töpiksellä ja Kansanpirtillä, joka on kierroksen käyntikohde. Toimittaja Aki Räisänen kertoo lyhyesti Kansanpirtin vaiheista ja Kajaanin Casamba ry:n puheenjohtaja Martti Komulainen esittelee tanssiseuran toimintaa. Sirkka Laakko, 60-luvun tanssiorkesterien solisti, valitsee bussiin musiikin ja kertoo myös muistojaan.

Kierroksen päätteeksi voi joko jäädä Kansanpirtille Tanssiorkesteri Metakan tahdittamiin 2 tunnin pituisiin 60-luvun tansseihin tai palata bussilla kierroksen lähtöpaikalle. Tanssit ovat kaikille avoimet ja ilmaiset.

Lähtö klo 18.00 Kaupunginteatterin kiertoajelubussipysäkiltä, Kauppakatu 14. Kierrokselle mahtuu mukaan 48 osallistujaa, ilmaiset liput jaetaan paikalle tulojärjestyksessä. Kesto 2 tuntia.  Vapaa pääsy.  Järj. Kajaanin kaupunki ja Kajaanin Matkailuoppaat ry.

Vaikka Kajaanin kaupungin ja matkailuoppaiden yhdessä järjestämät yleiset opastetut kierrokset päättyvät tältä kesältä, matkailuoppaita voi tilata kävelyille, bussikierroksille, rooliesityksiin ja kohdeopastuksiin. Tiedustelut ja varaukset KAJAANIN MATKAILUOPPAAT RY puh. 044 500 4471  tai  puh. 044 500 5276, sähköposti: kajaanin.matkailuoppaat(at)gmail.com,   

 www.kajaani.fi/matkailuoppaat                            

Opastettu hautausmaakävely sunnuntaina klo 13.00

6.8. KAJAANIN MERKKIHENKILÖITÄ 100 VUODEN AJALTA

Toinen Kajaanin merkkihenkilöitä 100 vuoden ajalta esittelevä hautausmaakävely Kajaanin Vanhalla hautausmaalla poikkeuksellisesti sunnuntaina 6.8. klo 13.00. Kierroksella kerrotaan Suomen itsenäisyyden aikana kuolleiden tunnettujen kajaanilaisten elämäntyöstä. Käydään eri ammattialojen edustajien kuten kauppiaiden, opettajien, pappien, virkamiesten, taitelijoiden, kirjailijoiden ja kansanedustajien haudoilla. Elämäntarinoiden kautta Kajaanin historia tulee tukuksi, ja usein hautausmaalla kuulijat lisäävät kerrontaan omia tietojaan.

Aluksi muistellaan Suomen itsenäisyysajan alussa 1919 syntyneen kunnallisneuvos Ville Tikkasen elämäntyötä yrittäjänä, kansanedustajana ja kirjailijana. Rosa Arola toimi liikealalla yli 60 vuotta ja maalasi 30 vuotta. Maalauksiaan hänen ei tarvinnut myydä eikä hän myynytkään, vaan sanoi niiden olevan "lapsiaan". Johannes (Jussi) Kukkonen aloitti lehtimiesuransa harjoittelijana Savon Sanomissa. Kainuun Sanomien päätoimittaja hän oli 1919 lähtien 35 vuoden ajan, ja hänet tunnetaan myös tuotteliaana kirjailijana.

Lisäksi käydään muun muassa Aslak ja Daisy Fräntin, Maria Hynnisen, Heikki Savolaisen, Johannes Wäyrysen  ja Gustaf Enwaldin haudoilla.

Kajaanin seurakunnan ja Kajaanin matkailuoppaiden järjestämä jokivarren Vanhan hautausmaan kierros alkaa sunnuntaina 6.8.2017 klo 13.00 siunauskappelista, jossa on urkumusiikkia ja kappelin esittely. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia. Kierrokselle on vapaa pääsy. Järj. Kajaanin seurakunta ja Kajaanin Matkailuoppaat ry.

Viikon 31 kierroksista lisätietoja:

Kajaanin Matkailuoppaat ry
Puheenjohtaja Ritva Kemppainen, puh 044 500 4471, kemppainen.ritva(at)gmail.com
31.7.  Pekka Jaakola, puh. 0400 168 743
1.8.    Aila Latipää, puh.040 563 2216
6.8.   Päivi Heikkinen, 040 577 1295

Kreivi ja rouva uusissa asuissa Pietarin-päivänä torilla

Tänä vuonna Kajaanin Matkailuoppaat ry sai Kajaanin kaupungilta avustuksen kreivipariskunnan uusien pukujen hankkimiseen, ja puvut sai tehdäkseen Eeva Ipatti Ebbasta. Puvut valmistuivat nopeasti ja sopivasti Pietarin-päiväksi, jolloin kreivi rouvineen esiintyy niissä ensimmäistä kertaa.

Eeva Ipatti löysi asujen kaavat lontoolaisesta Victoria ja Albert -museon kaavakirjasta, ja hän kertoo olevansa hyvin kiinnostunut keskiaikaisista asuista ja niiden valmistamisesta. Puvut on suunniteltu monikäyttöiseksi, ne sopivat useammalle henkilölle ja pitävät talvella lämpimän ja vaatekerroksia vähentämällä käyvät myös kesäsäähän.

Eeva Ipatti kertoo, että pukujen materiaalit on harkiten hankittu viimeisen päälle. Puvut valmistettiin sametista, pitseistä, silkistä, villasta ja monenlaisista nyöreistä, jotka kiertävät rouva Brahen pukua ympäriinsä. Puvuissa loistavat barokin ajan vahvat värit, arvokkaan tummat, mutta hillityt.  Uuteen asuun pukeutuminen on helppoa, se onnistuu kreivittäreltä nyt ilman pukijaa eli ”hovineitiä”.

Tervetuloa Pietarin-päivänä tapaamaan Kajaanin matkailuoppaiden roolihenkilöitä!

Uusimmat