Olet täällä

18.7.2018 - 10:35

Kajaanin Matkailuoppaiden opastetut kesäkierrokset viikolla 30

Matkailuoppaat kuva Reijo Haukia
Maksuttomat pääsyliput kiertoajelulle tiistaina 24.7. on noudettu Kajaani Infosta loppuun. Aiemmilla kierroksilla noudettuja maksuttomia lippuja on jäänyt käyttämättä. Jos bussissa on lähtöhetkellä tilaa, niin mukaan pääsee ilman lippua.

OPASTETTU KÄVELYKIERROS MAANANTAINA ma 23.7. Muistomerkkien kertomaa

Kävelykierroksella tutustumme Kajaanin keskustan julkisiin muistomerkkeihin ja veistoksiin. Kohteina ovat kaupungissa vaikuttaneiden neljän suurmiehen, Kreivi Pietari Brahen, runoruhtinas Eino Leinon, piirilääkäri ja Kalevalan kokoaja Elias Lönnrotin patsaat sekä presidentti Urho Kekkosen muistomerkki ja myös tehtailija Herman Renforsin, olympiavoittaja Heikki Savolaisen ja Kajaanin linnan viimeisen komentajan kapteeni Johan Henrik Fieandtin muistomerkit.

Lisäksi näemme mm. Kaarlo Mikkosen Uusi Aika -veistoksen ja kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin säätiön lahjoittaman Puunkaatoon -veistoksen. Kuulemme tarinoita patsaiden ja muistomerkkien esittämistä henkilöistä sekä siitä, kuinka muistomerkit on hankittu ja kuinka ne ovat päätyneet omille paikoilleen. Lisäksi saamme tietää taiteilijoista, veistosten ja muistomerkkien tekijöistä.

Kävelykierros lähtee klo 18.00 Kauppatorilta Pietari Brahen patsaalta ja päättyy ev. lut. seurakunnan pääkirkon pihalle, kierroksen pituus on noin 1,5 tuntia ja sille on vapaa pääsy. Laitathan tukevat kengät jalkaan. Säävaraus; rankkasateella ja ukkosenilmalla kierros ei toteudu. Vapaa pääsy. Järj.  Kajaanin Matkailuoppaat ry.

OPASTETTU KIERTOAJELU TIISTAINA ti 24.7. Kultaisen 60-luvun Kajaania, muistoja ja musiikkia

Opastetulla bussikierroksella muistelemme, miltä Kajaani näytti, ja mikä kaupunkilaisia puhutti yli 50 vuotta sitten.

Nuorisokulttuuriin kuuluivat tuolloin tanssit teini-illoissa kouluilla, Töpiksellä, Kansanpirtillä ja Huvipuistossa, jonka paikalla käymme. Sirkka Laakko, 60-luvun tanssiorkesterien suosittu kajaanilainen solisti, valitsee bussiin musiikin. Hän kertoo muistojaan ja laulattaa meitä

Nostalgiakierroksella keskitymme siihen, millaista elämä Kajaanissa oli tuohon aikaan: Muistatko Kauppakadun alun Sinisen talon, kävitkö elokuvissa Kino Kainuussa, Ratossa vai Otavassa? Mikä kahvibaareista oli suosikkisi: Meijerin baari, Valjus, Pekka Heikkisen baari vai ”Alman” baari? Teitkö treffit Raton eteen?

Kaupunki kasvoi. Saatiin uusi silta, Kainuun Prikaati, Kainuun keskussairaala ja Brahenkadun korkeat kivitalot. Ja Kauppakadulla oli useita vaatetusliikkeitä ja kangaskauppoja.

Maksuttomat pääsyliput tälle kierrokselle on noudettu Kajaani Infosta loppuun. Aiemmilla kierroksilla noudettuja maksuttomia lippuja on jäänyt käyttämättä. Jos bussissa on lähtöhetkellä tilaa, niin mukaan pääsee ilman lippua.

Lähtö klo 18.00 Kaupunginteatterin kiertoajelupysäkiltä, Kauppakatu 14.

Kesto 2 tuntia.  Vapaa pääsy.  Järj. Kajaanin kaupunki ja Kajaanin Matkailuoppaat ry.

OPASTETTU HAUTAUSMAAKÄVELY SUNNUNTAINA su 29.7.2018 klo 13.00 Opettajia ja virkamiehiä

Hautausmaakierroksella on asiantuntijavieraana mukana Kainuun Museon rakennustutkija Rauni Laukkanen.  Hän kertoo eri aikakausille tyypillisistä muistomerkeistä ja hautaus-maakulttuurista.

Käymme virkamiesten ja opettajien haudoilla, joista osaa esitellään ensimmäistä kertaa.

Carl Adolf Carlssonin (1799 - 1869) haudan muistomerkki on ehkä koko alueen näyttävin. Carlsson syntyi Oulussa ja tuli Kajaanin tuomiokunnan tuomariksi 1848. Hän rakennutti 1852 Kajaanin Vanhan kirjastotalon, jossa viime marraskuussa avattiin Ravintola Anorak.

Sakari Arppe (1898 - 1951) toimi Kajaanin kaupunginmetsänhoitajana vuodesta 1928 kuolemaansa saakka. Hänen mukaansa on nimetty Arppen muistometsä, joka on esimerkki Kajaanin alueella harvinaisista luonnontilaisen kaltaisista vanhoista metsistä. Arppe oli 1939 perustetun Kajaanin kaupungin virkailijat ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja.

Toini Määttä, omaa sukua Raivio, (1918 - 1991) syntyi Ylivieskassa. Hän avioitui kajaanilaissyntyisen metsänhoitaja Esko Määtän kanssa. Kolmilapsinen perhe muutti Iistä Kajaaniin 1950-luvun alkupuolella. Toini Määttä opetti ruotsia ja saksaa Kajaanin tyttölyseossa sekä kansalaisopistossa.

Kalle Sillman (1932 - 2013) teki elämäntyönsä historian ja yhteiskuntaopin lehtorina ensin Kajaanin yhteiskoulussa sitten Kajaanin lyseossa. Nimistölautakunnan jäsenenä hän antoi nimen monelle Kajaanin kadulle.

Lisäksi muistelemme mm. Mirja Savolaista, Irma Vartiaista, Heikki Komulaista, Jaakko Sopalaa ja Aulis Reiniä.

Kajaanin seurakunnan ja Kajaanin matkailuoppaiden järjestämä jokivarren Vanhan hautausmaan kierros alkaa sunnuntaina klo 13.00 siunauskappelista, jossa on urkumusiikkia ja kappelin esittely. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia. Vapaa pääsy.

Laitathan kierroksille kävelyyn hyvin sopivat kengät jalkaan hautausmaan epätasaisen maaston vuoksi. Ukkosenilmalla kierros ei toteudu.

Kajaanin Matkailuoppaat ry

Lisätietoja
puheenjohtaja Ritva Kemppainen, puh 044 500 4471, kemppainen.ritva@gmail.com
23.7. kierroksen opas Päivi Heikkinen, puh. 040 577 1295
24.7.ja 29.7. kierrosten opas Aila Latipää, puh. 040 563 2216

Uusimmat