Olet täällä

18.5.2020 - 17:25

Kajaanin lentoja tulisi käynnistää asteittain elokuun lopusta alkaen

Siipikuva_Finnair_kuva Tiina Kaakinen
Finnair on tiedottanut lisäävänsä kotimaan reittilentoja heinäkuusta alkaen asteittain. Poikkeuksen muodostavat Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kemi ja Kokkola, joihin yhtiö ei lennä vielä kesän aikana. Finnair päivittää lento-ohjelmaansa kuukausittain kysynnän kehityksen mukaisesti.

Talvikautta koskevat päätökset tehdään viiden maakuntakaupungin lentojen osalta myöhemmin sen mukaan, miten lentoliikenteen yleinen kysyntä kehittyy. Finnairin mukaan viiden kaupungin reittilentojen täyttöasteet ovat jo ennestään olleet alhaisia, ja kysyntä on nyt koronatilanteen johdosta normaaliakin pienempää.

Kajaanin reitillä matkustajia on ollut 2016 alkaen noin 85.000 matkustajaa vuodessa. Määrä on pysynyt vakiona, ja on pienemmistä maakuntakentistä suurin. Kajaani on Kuusamon kanssa samaa kokoluokkaa matkustajamäärillä mitattuna, mutta toisin kuin Kuusamossa, Kajaanin lentomatkustus jakautuu varsin tasaisesti työmatkustuksen ja vapaa-ajan/matkailun matkustuksen kesken. Kajaanin matkustajamäärien kasvun nähdään olevan mahdollista kansainvälisen matkailun kasvun kautta, mihin Kainuussa on suunnattu merkittäviä panostuksia lähivuosina.

Normaaliajan Kajaanin neljän arkipäivän lentovuorojen ja viikonloppuvuorojen määrä on ollut riittävä. Myös aikataulut ovat palvelleet tähän asti tyydyttävästi. Finnairin ennen koronakriisiä suunnittelemat aikataulumuutokset aamupäiväajan lentojen osalta ovat saaneet aiheellisesti kritiikkiä. Paljon kritiikkiä ovat saaneet myös kolmiolennot, joita Finnair on lisännyt tuottavuuden parantamisen perusteella. Alueelta katsottuna ne toimivat päinvastoin, karsien matkustajamääriä lentoaikojen pidentyessä.

”Tämänpäiväinen keskustelu Finnairin kanssa oli hyvähenkinen, ja sovimme elokuulle saakka ulottuvasta yhteisten tilannekokousten sarjasta”, toteaa Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen. ”Niissä voimme tuoda esille alueen tarpeita lentoliikenteen uudelleen käynnistämiselle. Mikäli jo kesän aikana lentoja voitaisiin aloittaa, on se tervetullutta, mutta näemme että tarve lennoille voi alkaa kasvaa elokuussa työmatkustuksen käynnistyessä kesäkauden jälkeen, mikäli matkustusrajoituksiakin ryhdytään purkamaan.  Siksi esitimme Finnairille lentojen asteittaista käynnistämistä elokuun lopussa. Omien suorien kontaktien lisäksi teemme yhteistä edunajamista ja yhteistä keskustelua yhtiön suuntaan viiden maakuntakaupungin ryhmällä. ”   

”Lentoliikenteen merkitys Kajaanille on suurempi kuin muille nyt lentomotissa jatkaville kaupungeille, koska matka-ajat pääkaupunkiseudulle muilla tavoilla ovat paljon pidempiä”, muistuttaa Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva. ”Etelä-Suomeen suuntautuvalle työmatkustukselle lentäminen on alueelle ylivoimainen liikennemuoto. Maaliskuussa Kainuun Yrittäjien tekemässä yrityskyselyssä yli 70 % vastaajista ilmoitti lentojen perumisen haittaavan liiketoimintaa. Kainuun kv. matkailulle olisi myös elintärkeää kyetä ryhtyä myymään talvikauden ja kesän 2021 tarjontaa. Matkailukentällä on havaittu merkkejä siitä, että pandemiatilanne voisi suosia tilaa ja väljyyttä tarjoavia matkailutuotteita.”    

Lisätietoja: Kaupunginjohtaja Jari Tolonen 00 7100 313 ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva 044 4214 070.

Uusimmat