Olet täällä

22.5.2019 - 9:29

Kajaanin kaupunki avaa tuottamaansa dataa muiden käyttöön

Avoin data
Kajaanin kaupunki haluaa olla mukana auttamassa organisaatioita löytämään uusia innovaatioita ja uutta liiketoimintaa. Kajaanin ammattikorkeakoulun koordinoimassa Avoin data -hankkeessa lisätään hallinnon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus seurata ja osallistua kaupungin kehittymiseen ja päätöksentekoon.

Tämän vuoksi Kajaanin kaupunki julkaisee dataansa verkossa kansalaisten ja organisaatioiden käyttöön. Avoin data on dataa, jota kuka tahansa voi käyttää ilmaiseksi, myös kaupallisiin tarkoituksiin. Samalla kaupunki kehittää myös omia toimintojaan.

Avoin data on sellaista aineistoa, joka ei sisällä salassa pidettävää tai arkaluontoista aineistoa. Käyttäjällä on laillinen oikeus uudelleen käyttää aineistoa. Julkishallinnon avoimen datan käyttöä säätelevät lait kuten julkisuuslaki, tietosuojalainsäädäntö, maksuperustelaki, kansainväliset suositukset, tekijänoikeuslaki, kilpailulainsäädäntö ja Eu-Direktiivit.

Mitä dataa avataan?

Kajaanin kaupunki on avannut avoin data verkkosivuston www.kajaani.fi/avoindata, josta löytyy avoimen datan linkkilista. Avoimena tietona julkaistaan paikkatietopalvelujen aineistoa (paikkatiedoissa kantakartta ei ole tällä hetkellä ilmaisten joukossa): opaskartta, karttapalvelu, kantakartta, asemakaava, yleiskaava, rantakaava, äänestysalueet, postipiirit, oppilaaksiottoalueet, osoitehakemisto ja lisäksi taloushallinnolta ostolaskut. Lisää aineistoja avataan hankkeen edetessä. Tavoitteena on avata aineistoja mahdollisimman laajasti kaupungin eri yksiköistä. Verkkosivun kautta kaupunkilaiset voivat myös esittää toiveita avattavan aineiston suhteen kertoo avoin data projektin projektipäällikkö Riitta-Liisa Karjalainen.

Avoin data lisensoidaan uudelleenkäytön sallivin käyttöehdoin, jotta kansalaiset, yritykset ja yhteisöt voivat käyttää sitä vapaasti. Se on helposti saavutettavissa ja koneellisesti luettavissa, jotta sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi digitaalisissa palveluissa.

Lisätietoja Riitta-Liisa Karjalainen avoin data projektin projektipäällikkö Kajaanin ammattikorkeakoulu riitta-liisa.karjalainen(at)kamk.fi

 

Uusimmat