Olet täällä

12.3.2020 - 11:30

Kajaanin kaupunginteatterissa laadukasta ohjelmistoa tulevana syksynä

niskavuoren_loviisa_ja_heta_nelio.jpg
Syyskausi tarjoaa mielenkiintoisia teatterielämyksiä

Kajaanin kaupunginteatterissa laadukasta ohjelmistoa tulevana syksynä

Syksyn ensimmäisessä ensi-illassa Teatteritalolla nähdään Friedrich Dürrenmattin kirjoittama, Heta Haanperän ohjaama Vanhan naisen vierailu, tarina kostosta, joka on enemmän kuin suloinen.

Mikäpä tuntuisi paremmalta kuin täydellinen kosto! Vanhan naisen vierailun näyttämö on talousvaikeuksissa kituva pikkukaupunki, jonne tuo toivon kotikaupunkiin palaava miljardööri. Tämä odotettu kotiinpaluu ei ole syntynyt miljardöörinaisen koti-ikävästä. Jälleennäkemisen riemun takana piilee täydellinen kosto.
Onko oikeutta mahdollista ostaa rahalla? Onko kosto vapauden hinta? Dürrenmattin klassikkoteos pureutuu ihmisen raadolliseen ahneuteen hilpeiden ja karmaisevalla tavalla tunnistettavien hahmojen räpistellessä moraalisten valintojen edessä.

Lavastus Markku Hernetkoski
Pukusuunnittelu Riitta Raunio
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
Videosuunnittelu Topi Lindh
Kampaukset ja maskeeraus Kati Seppänen

Vanhan naisen roolissa esiintyy Tarja Heinula, muissa rooleissa nähdään Perttu Hallikainen, Janne Kinnunen, Kristina Koivumies, Salla Loper, Kimmo Penttilä, Jari Rättyä (muusikko), Mika Silvennoinen, Sampsa Timoskainen, Satu Turunen ja Juho Uusitalo.

Ensi-ilta 19.9.2020 Teatteritalossa.
Kesto noin 2 t 30 min, sisältää väliajan. Suosittelemme yli 12-vuotiaille.

­­­­­­­­­­­Alueteatterin syksyn aloittaa Niskavuoren Loviisa ja Heta, väkevä, intensiivinen ja tiheä sukellus niskavuorelaisten sielunmaisemaan. Niskavuorelaiset eivät todellakaan ole väljähtänyttä kuvastoa, vaan täynnä syvyyttä, tunnetta ja paloa. Esitys on vahvan suomalaisen naisen myyttiä käsittelevä ja erilaisista ristiriidoista jännitteensä ammentava klassikkosovitus. Teos kunnioittaa Wuolijoen alkuperäistä tekstiä mutta Heini Tola on luonut sille uuden kiehtovan muodon.

Käsikirjoitus Hella Wuolijoki – Heini Tola
Ohjaus Sanna Heikkinen
Skenografia Tiina Siltala
Valosuunnittelu Henri Pyy
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi

Näyttämöllä nähdään Antti Hovilainen, Maija Pihlajaoja, Teija Töyry sekä Sinikka Isoniemi (muusikko). 

Ensi-ilta 3.10.2020.

Esitys kuuluu alueteatterin kiertueohjelmistoon.                 

Kajaanin esitykset ovat Alueteatterin väistötiloissa Seminaarin kampuksen päärakennuksessa.              
Kesto 1 t 50 min, sisältää väliajan.
Suosittelemme yli 10-vuotiaille.

Uusi kotimainen näytelmä, HYLJE saa ensi-iltansa marraskuussa Teatteritalon näyttämöllä. Esityksen ohjaa nuoren polven nouseva kyky Riikka Oksanen, joka on jo ehtinyt antaa näyttöjä ja tehdä esityksiä mm. Kansallisteatteriin ja KOM-teatteriin Helsingissä.

Hylje-näytelmän keskiössä on merenrannalla asuva ydinperhe. Se on päättänyt sulkea ovensa ja silmänsä todellisuudelta, kun sotia ja muita kriisejä pakenevat ihmiset hakevat turvaa Euroopasta. Perheen huolella rakennettu idyllinen rauha, turvan tunne ja käsitys yhteisestä moraalista järkkyy, kun kotirantaan ajautuu ihminen. Tuo tapahtuma seuraa perhettä vuosikymmeniä. 

Näytelmä rakentuu kolmesta näytöksestä, joista jokaisen välissä on kulunut kymmenen vuotta. Hylje-esitys toimii sadun logiikalla. Tapahtumat ylittävät reaalimaailman lainalaisuudet, ja henkilöt näyttäytyvät hetkittäin koomisessa valossa, kun he pyrkivät säilyttämään kontrollin hallitsemattomien asioiden edessä. Kaikki palautuu tapahtumiin merenrannalla eli perheen kollektiiviseen traumaan, jonka ympärille näytelmä kutoutuu.

Hylje on näytelmä pelosta, joka asettuu arvojen edelle; se on eräänlainen dystopia tulevaisuudesta, johon ihmisellä ei ole varaa. Mitä yksittäiselle ihmiselle, perheelle ja laajemmin yhteiskunnalle tarkoittaa se, että pelko asettuu arvojen edelle? Lohduttaako sokeri, kun pelottaa?

Käsikirjoitus Marie Kajava
Ohjaus Riikka Oksanen
Lavastus Markku Hernetkoski
Pukusuunnittelu Riitta Raunio
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa

Näyttämöllä nähdään Salla Loper, Helka-Maria Kinnunen, Mika Silvennoinen ja Sampsa Timoskainen.

Ensi-ilta 7.11.2020 Teatteritalolla.
Kesto noin 2 tuntia, sisältää väliajan.
Suosittelemme yli 12-vuotiaille.

Rakastettu kainuulaislähtöinen taiteilija Ulla Tapaninen saapuu vierailulle marraskuussa. LAVA-AMMUNTAA VI - Six pack-komiikkaa -esitys on itsenäinen ja jo kuudes jatko-osa Lava-ammuntaa -esityssarjalle. ”Aina sanotaan, että taitelijan pitäisi uudistua. Minä en uudistu! Vanhassa vara parempi!” toteaa Tapaninen.  Ympäri Suomea kiertävässä esityksessä Tapaninen tarttuu tyylilleen uskollisesti arjen ilmiöihin. Luvassa on hillitöntä six pack -komiikkaa ja teräviä huomioita jo yli 40 vuotta suomalaisia viihdyttäneen taiteilijan näkökulmasta.
Kantaesitys Ryhmäteatterissa 19. lokakuuta 2019.
Vierailuesitys Teatteritalossa 21.11.2020. Kesto 2 t, sisältää väliajan.

Nigan 8 vuodenaikaa on 2–9-vuotiaille lapsille suunnattu Nukketeatteri PikkuKulkurin esitys. Saamelaiskirjailija Niilo Aikio kertoo novelleissaan omakohtaisia lapsuudenkokemuksiaan 1940–50-luvulta Pulmankijärven erämaakylästä. Nigan kertomuksissa entisaikojen elämä ja olosuhteet heräävät henkiin pienen saamelaispojan näkökulmasta. Vilkkaalla mielikuvituksella ja uteliaisuudella varustettu Niga-poika seikkailee eläinystäviensä kanssa Suomen pohjoisimmassa kolkassa kalastellen ja tuntureissa vaellellen.

Nigan 8 vuodenaikaa on nukketeatterinäytelmä, joka kuljettaa katsojansa läpi koko vuodenkierron yhdessä Nigan kanssa. Pohjoisen kaikki kahdeksan vuodenaikaa, villi erämaan luonto ja ihmeellinen eläinmaailma tulevat tutuiksi Nigan lempeiden tarinoiden ja laulujen myötä. Saamelaiskulttuurissa on aina eletty vahvasti vuoden kierron mukana, elanto on otettu sieltä mistä se on saatu: kalastuksesta, marjastuksesta, poronhoidosta. Visuaalisesti kaunis esitys kunnioittaa saamelaiskulttuuria ja kirjailijan alkuperäistä tarinaa.

Esitykset Seminaarin kampuksen päärakennuksessa 5.10.2020 klo 9 ja 10. Kesto 35 min.

 

Joulujuttu 2020 on musiikillinen esitys, joka sopii etenkin pikkujoulua juhliville. Näyttämöllä nähdään lähes koko teatterin väki. Ensi-ilta 20.11.2020 Teatteritalolla

 

Alueteatterin kiertueohjelmistossa nähdään Niskavuoren Loviisa ja Heta, Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen, Autuas elämän arpa ja Tänään koulun jälkeen.

Syyskauden avajaiset järjestetään Teatteritalolla lauantaina 29.8. klo 18, jolloin teatteri esittelee uudet näyttelijät ja tarjoaa maistiaisia syksyn ohjelmistosta.

Syksyn liput tulevat myyntiin lähipäivinä.

 

 

 

 

Uusimmat