Olet täällä

7.12.2016 - 10:43

Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinto projektipäällikkö Esa Heikkiselle

Suomen liput itsenäisyyspäivänä 06122016
Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinto on myönnetty tänä vuonna projektipäällikkö Esa Heikkiselle. Liikunta- ja kulttuuriasioiden neuvoston päättämä palkinto jaettiin Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa Kaukametsän salissa tiistaina. Palkinnon suuruus on 1000 euroa.

Esa Heikkinen on ansioitunut kulttuurin saralla sekä työssään että vapaa-ajallaan. Heikkinen on ollut aktiivinen jäsen Kajaanin Elokuvakerhossa vuodesta 1972 alkaen. Yhdistyksen hallituksessa hän on toiminut 1980-luvun puolivälistä asti ja vuodesta 2000 alkaen yhdistyksen puheenjohtajana. Heikkinen on toiminut aikanaan talkoolaisena Kainuun JazzKevät –tapahtumassa ja viime vuosina hän on avustanut myös Barokki Soi –tapahtumaa.

Kajaanin Elokuvakerhon kautta Heikkinen on edistänyt merkittävällä tavalla elokuvataiteen esittämistä, tunnetuksi tekemistä ja harrastamista Kajaanissa. Elokuvakerho on tuonut mittavan määrän laatuelokuvia kainuulaisten nähtäville ja ilman tätä toimintaa monet klassikot ja laatuelokuvat olisivat jääneet täällä näkemättä valkokangasesityksinä.

Työssään ProAgria Kainuussa ja sitä edeltäneessä Kainuun Maaseutukeskuksessa Esa Heikkinen on vaalinut kainuulaista tervakulttuuria ja maaseudun rakennusperinnettä. Vuosina 1997-2000 Heikkinen veti Tervaprojektia, jonka tavoitteina oli ylläpitää kainuulaista tervaperinnettä, kehittää tervan käyttöä sekä hyödyntää tervaperinnettä matkailullisesti. Heikkinen vaikutti myös siihen, että Hyrynsalmella sijainneen Hallan ukon terva- ja tärpättitehtaan rauniot katettiin ja kunnostettiin nähtävyyskohteeksi.

Tervaprojektin jälkeenkin Esa Heikkinen on toiminut aktiivisesti tervan tuottajien ja tutkijoiden yhteyshenkilönä, kun mäntytervalle on haettu EU:n säädösten mukaista rekisteröidyn tuotteen tunnusta. Tänä vuonna Heikkinen on ollut perustamassa Puurakennustaito Vuoliainen –nimistä yhdistystä, jonka tavoitteena on parantaa käsityötaitoisen massiivipuurakentamisen osaamista ja käyttöä perinteisen puurakentamisen ohessa.

Kajaanin kaupunki on jakanut vuosittaisen taidepalkinnon ansioituneille kajaanilaisille taiteilijoille vuodesta 1974 lähtien. Vuonna 2001 palkinnon nimi muutettiin Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinnoksi. Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa palkinnon luovutti liikunta- ja kulttuuriasioiden neuvoston puheenjohtaja Veli-Matti Karppinen.

Uusimmat