Olet täällä

2.7.2015 - 20:58

Kajaanin kaupungin Elias Lönnrot -palkinto Mauri Kunnakselle

Kajaanin kaupunki on myöntänyt viiden vuoden välein jaettavan Elias Lönnrot –palkinnon kirjailija ja kuvataiteilija Mauri Kunnakselle. Seitsemännen kerran jaettu palkinto luovutettiin Kajaanin Runoviikon avajaisissa keskiviikkona.

Kalevalan 150-vuotisjuhlavuonna 1985 perustettu palkinto annetaan suomalaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle tai taiteilijalle erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä muusta työstä, joka liittyy Kalevalaan, Kantelettareen ja Elias Lönnrotin elämäntyöhön. 

Mauri Kunnaksen laaja lastenkirjatuotanto alkoi vuonna 1979 Suomalaisella tonttukirjalla ja hän on esitellyt monissa Koiramäki-sarjan kirjoissa suomalaista kansanperinnettä, uskomuksia ja elämäntapoja. Koirien Kalevala –teos julkaistiin vuonna 1992. Sen myötä Kalevalan hahmot ja tarinat ovat tulleet tutuiksi ja helposti lähestyttäviksi niin aikuisille kuin lapsille. Kirjan pohjalta on valmistunut maassamme useita teatteriesityksiä sekä Jaakko Kuusiston säveltämä oopperaversio.

Mauri Kunnaksen teoksia on käännetty 34 kielelle ja kirjoja on julkaistu 36 maassa. Koirien Kalevala –teos on käännetty englanniksi, ruotsiksi, italiaksi ja hiljattain se ilmestyi vienankarjalaksi.

Mauri Kunnas on saanut urallaan useita kirjallisuusalan palkintoja ja tunnustuksia. Hänelle on myönnetty Kirjallisuuden valtionpalkinto 1981, Lastenkulttuurin valtionpalkinto 1989, Pro Finlandia –mitali 2002, Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2013 ja samana vuonna hänet vihittiin myös Aalto-yliopiston kunniatohtoriksi.

Kajaanin kaupungin Elias Lönnrot –palkinnon suuruus nyt Kalevalan 180-vuotis-juhlavuonna on 4.500 euroa. Palkinnon aiemmat saajat ovat kanslianeuvos Väinö Kaukonen, ohjaaja Paavo Liski, muusikko, professori Heikki Laitinen, professori Lauri Honko, tanssija, koreografi Reijo Kela ja tutkija Heikki Rytkölä.

Palkinnon myöntämisestä päätti kaupungin sivistyslautakunta ja palkinnon luovutti Runoviikon avajaisissa sivistyslautakunnan puheenjohtaja Eija Hakkarainen.

Lisätietoja antaa museonjohtaja Antti Mäkinen p. 044 7100450 tai  antti.makinen@kajaani.fi

Uusimmat