Olet täällä

6.6.2018 - 13:37

Kajaani - Suomen digitaalinen sydän

KAMK Herman IT
Kaupungin vahva ICT-alan yritystoiminta laajeni kymmenen vuotta sitten datakeskustoimialalla, josta on tullut yksi kaupungin vahvuuksista. Kajaanin ammattikorkeakoulun koulutuksesta syntynyt pelialan yritysjoukko on uusin globaalin bisneksen avaus.

Kajaani on Kainuun maakunnan pääkaupunki, osaamisen ja yritystoiminnan keskus. Kaupungilla on pitkä teollinen historia metsäteollisuudessa, joka on muuttunut ajan myötä moderniksi biojalostukseksi. Metsäteollisuudesta on saanut alkunsa Kajaanin mittausteknologian osaaminen, jonka tuotteet tunnetaan maailmanlaajuisesti. Kaupungin vahva ICT-alan yritystoiminta laajeni kymmenen vuotta sitten datakeskustoimialalla, josta on tullut yksi kaupungin vahvuuksista. Kajaanin ammattikorkeakoulun koulutuksesta syntynyt pelialan yritysjoukko on uusin globaalin bisneksen avaus.

Kajaanin kaupunki panostaa kulttuuriin, harrastusmahdollisuuksiin sekä viihtyisään ja turvalliseen kaupunkiympäristöön tehdäkseen kaupungista vetovoimaisen asuinpaikan. Kaupungin päiväkodit, koulut ja sairaalat ovat korkeatasoisia sekä kasvatuksen ja terveydenhuollon palvelut kattavia. Oman leimansa kaupungille antaa ympäröivä pohjoinen metsäluonto. Vapaa-aikaan antaa oman lisänsä vain puolen tunnin matkan päässä sijaitseva Vuokatin alue, joka on Suomen suurin ympärivuotinen vapaa-ajan keskus kylpylöineen, golfkenttineen, laskettelurinteineen ja maastohiihtolatuineen.

Kaupunginjohtaja Jari Tolonen: ”Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Herman IT Oy:n saama arvostus globaaleissa datacenter-piireissä on osoitus siitä, että kajaanilainen alan osaaminen on huipputasoa. Yhdessä CSC Oy:n kanssa ammattikorkeakoulu ja Herman IT muodostavat Kajaani DC ekosysteemin perustan, jonka päälle ollaan rakentamassa uutta tietoteollisuuden edelläkävijyyttä. Kajaanin kaupunki on tukenut ekosysteemitoimijoiden data-analytiikan ja koneoppimisen uuden osaamisen syntyä. Seuraavassa askeleessa siirrytään datasta tekoälyyn. Innovaatioympäristöjen kehitystuen lisäksi kaupunkikonserni toimii uuden strategiansa mukaisesti yhteiskehittäjänä ja kehitysalustana uusille palveluratkaisuille sekä avaa oman datansa hyötykäyttöön”.  

Datacenter -koulutusohjelma kerää kehuja myös kansainvälisesti

Kajaanin ammattikorkeakoulu palvelee toiminnallaan alueen kehitystarpeita hyvinvoinnin, teknologian ja viestinnän sekä matkailun alueilla. Ammattikorkeakoulu edistää toiminnallaan alueen mahdollisuuksia kehittyä huippuammattilaiseksi valitsemillaan saroilla: aktiviteettimatkailussa, sairaan- ja terveydenhoidossa, liiketoimintaosaamisessa ja yrittäjyydessä sekä ICT- teollisuudessa sekä kone- ja kaivostekniikassa.

KAMKin Datacenter ratkaisut –koulutuksen tarjoama opiskeluympäristö on ainutlaatuinen Euroopan mittakaavassa. Opiskelijoiden käytössä on oma konesali, jota he hallinnoivat ja ylläpitävät itse. KAMK, Herman IT ja CSC tekevät yhteistyötä kouluttaakseen tulevaisuuden osaajia konesalialan tarpeisiin.

”Pitkäjänteinen ja laadukas työmme datacenter-koulutuksen kehittäjänä on huomattu suomalaisten yhteistyökumppanien ja teollisuuden lisäksi myös kansainvälisellä tasolla”, toteaa Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén. ”Datacenter-osaaminen luo Suomen parhaan alustan kehittää osaamista digitaalisille palveluille, tietojohtamiselle sekä keinoälyn soveltamiselle koulutuksessa sekä yrityslähtöisissä hankkeissamme. Jatkamme panostusta näihin teemoihin jo tunnustetun pelikoulutuksen lisäksi”, Sarén jatkaa.

Kainuulainen vahva Data Center ekosysteemi

Kajaanilaista konesalitoimintaa tukee Renforsin Rannan laajennusvalmis entisen paperitehtaan infrastruktuuri sekä vahva ekosysteemi. Pohjoisen datakeskustoiminnan taustalla on laaja yhteistyökumppaneiden verkosto. Kajaanin kaupunki, energiayhtiö Loiste, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kainuun liitto, Kainuun Etu, Herman IT, CSC sekä monet muut lähialueiden yritykset ja yhteisöt toimivat yhdessä edistääkseen datakeskustoimintaa Kainuun alueella.

Kajaanissa on tällä hetkellä kaksi konesalitoimijaa Herman IT ja Suomen valtion omistama tietotekniikan osaamiskeskus CSC. Herman IT tarjoaa korkean käytettävyyden data center- ja private cloud –palveluja sekä digitaalisten palveluiden ohjelmistokehitystä. Oman suomalaisen konesalinsa lisäksi Herman IT pystyy vastaamaan kansainvälisesti toimivien yritysten konesalitarpeisiin strategisella kumppanuudella itävaltalaisen Anexian kanssa. Palvelu mahdollistaa suomalaisille yrityksille pääsyn pilvipohjaisiin maailmanlaajuisiin datacenter lokaatioihin yhden ainoan kontaktin ja sopimuksen kautta.

Koillisväylän kaapelihanke

Kajaani sijoittuu täydellisesti idän ja lännen väliin, digitaalisen valtatien varrelle. Siksi Cinian valmistelema Arctic Connect –hanke olisi erityisen tärkeä Kajaanille. Hankkeen päämäärä on etsiä mahdollisuuksia rakentaa Koillisväylän kautta Euroopan ja Aasian välille digitaalinen silta. Toteutuessaan Arctic Connect -hanke yhdistäisi kolme maanosaa, joiden vaikutusalueella asuu noin 85 prosenttia maailman väestöstä. Pohjois-Suomi ja Kainuu olisivatkin tulevaisuudessa Aasiasta katsottuna ensimmäisenä digitaalisen väylän päässä. Arctic Connect -hanke toisi myös Kainuun alueelle uutta dataliiketoimintaa ja työpaikkoja.

”Rovaniemi ja Kajaani muodostuvat tärkeiksi liityntäpisteiksi noiden reittien varrella ja niiden houkuttelevuus esimerkiksi datakeskusten sijoittumispaikkoina kasvaa uusien reittivaihtoehtojen myötä,” totesi Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen Cinian tiedotteessa maaliskuussa.

Kuvassa vasemmalta Timo Partanen (KAMK), Kari Maikkola (Herman IT), Veli-Antti Leinonen (Herman IT) ja Joona Tolonen (KAMK).

 

Uusimmat