Olet täällä

5.9.2016 - 12:00

Kajaani ja Kainuu hurmasivat Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä

Kotiseutupäivät
Lähes 300 Suomen Kotiseutuliiton jäsenyhdistysten ja -liittojen jäsentä kokoontui yhteen Kajaanissa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna 4.-7.8.2016. Valtakunnallisten kotiseutupäivien yleisötapahtumat keräsivät yhteensä tuhansia osallistujia.

Ylivoimaisesti suosituin oli näytös Kajaanin linnan valtauksesta ja linnan pyrotekninen räjäytys, joka keräsi Rantapuistoon tuhansia katsojia. Lisäksi näytös esitettiin suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Kotiseutupäivien osallistujat antoivat palautetta ohjelmista, tapahtuman järjestelyistä sekä yleisesti Kajaanista ja Kainuusta. Eniten kiitosta saivat monipuolinen ohjelmatarjonta, lyhyet välimatkat, kainuulaiset maut, mukavat tapaamiset hienoissa maisemissa sekä ystävälliset paikalliset ihmiset. Kulttuurielämyksiä Leinon ja Lönnrotin jalanjäljissä sekä historian näyttävää esille tuomista linnan valtausnäytöksessä kiiteltiin myös.

Suomen Kotiseutuliitto myönsi kotiseututyön ansiomitalin viidelle kainuulaiselle. Yhteensä ansiomitalin saajia oli kymmenen. Ansiomitali on Kotiseutuliiton korkein tunnustuksen osoitus, jota on myönnetty vuodesta 1953 alkaen. Mitalin myöntäminen edellyttää saajalta maakunnallisia tai valtakunnallisia ansioita kotiseututyössä tai erittäin merkittäviä ansioita paikallisessa kotiseututyössä. Kotiseutuliitto palkitsi Kajaanissa myös Vuoden kotiseututeon, Vuoden kaupunginosan ja Vuoden kotiseutuyhdistyksen. Lisäksi Kotiseutuliitto myönsi kultaisen ansiomerkin yhdelle kajaanilaiselle.

Kotiseutupäivien osallistujat toivoivat enemmän nuorten aktivointia kotiseututyöhön ja heidän osallistumista yhdistystoimintaan. Vuosittain järjestettävien Valtakunnallisten kotiseutupäivien tarkoituksena on tärkeiden teemojen esille tuonti, alueiden elävöittäminen ja alueellisen yhteistyön edistäminen, joiden kautta haetaan pysyviä vaikutuksia alueelle.

Kajaanin kaupunki, Suomen Kotiseutuliitto ja Kainuun liitto kiittävät kaikkia tapahtuman järjestelyihin osallistuneita tahoja, yhteistyökumppaneita sekä Valtakunnallisille kotiseutupäiville osallistuneita.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään vuonna 2017 Jyväskylässä teemalla ”Kotiseutu liikkeessä – on the move”.

Uusimmat