Olet täällä

20.9.2018 - 14:46

Kainuun uusi sairaala palkittiin kansainvälisessä tietomallikisassa

Tgba2018 winners soma 1200x1200 kainuuhospital Kainuun uusi sairaala
Kainuun uusi sairaala on palkittu kunniamaininnalla maailman parhaiden tietomallihankkeiden kilpailussa. Kainua-allianssi nostettiin esiin 140 maailman kärkihankkeen joukossa erillisellä huomionosoituksella julkisten rakennusprojektien sarjassa. Kainuussa on panostettu erityisesti hankkeen osapuolten yhteistoimintaan sekä tietomallien soveltamiseen eri tehtävissä.

Kesäkuussa Kainuun uusi sairaala voitti Suomen parhaan tietomallihankkeen palkinnon ja pääsi mukaan kansainväliseen Tekla Global BIM Awards -kilpailuun. Kilpailun taso on noussut vuosi vuodelta ja nyt mukana oli paljon merkittäviä kohteita eri puolilta maailmaa.

Jo Suomen BIM-kisan voitto oli iso asia hankkeelle, mutta näin kovassa seurassa menestymisen saaminen on erityisen merkittävää. Hienoa, että myös puurakentamisen ratkaisumme sekä työskentelytapamme sairaalan käyttäjien kanssa on huomioitu kilpailussa, toteaa Kainua-allianssin projektijohtaja Kimmo Ahonen.

Tietomallintaminen eli BIM (Building Information Modelling) on nykyaikainen rakentamisen toimintatapa, jossa hyödynnetään kolmiulotteisia malleja laskelmissa sekä suunnitteluaineistojen tuottamisessa ja yhteensovittamisessa sekä rakentamisessa. Esimerkiksi rakennuksen runko, putkistot, kaapeloinnitEsimerkiksi rakennuksen runko, lvi-putket, sähköt, seinäpinnat ja kalusteet mallinnetaan tietokoneella yhdeksi tai useammaksi malliksi, jota voidaan kuvamuodossa tarkastella ja muokata. Mallissa voidaan tarkastaa ja testata suunnitelmat ennen toteutusta tai sen aikana, kalusteet ja laitteet mallinnetaan tietokoneohjelmilla visuaaliseen muotoon, jota voidaan muokata ja tarkastella. Näin voidaan testata suunnitelmia ennen toteutusta sekä sen aikana.

Tekla Global BIM Awards -kisan parhaana hankkeena palkittiin Museum of the Future Dubaissa. Parhaan kaupallisena projektina palkittiin Tampereen keskustaan valmistuva 21-kerroksinen Luminary-rakennus, jossa rakentajina ovat myös Kainuun uuden sairaalan urakoitsijat Skanska Talonrakennus ja Caverion Suomi.

http://www.kainua-allianssi.fi

Kainuun keskussairaalan tilat ja toiminnot uudistuvat vuoteen 2021 mennessä. Uusi sairaala palvelee koko Kainuun väestöä ja siinä toimivat maakunnan ympärivuorokautinen päivystys sekä keskeiset erikoissairaanhoidon toiminnot, synnytys- leikkaus- ja osastohoidon, mielenterveys- ja päihdetyön sekä Kajaanin perusterveydenhuollon palvelut. Sairaalahankkeen laajuus on 46 000 brm2 ja kokonaiskustannusarvio 159 MEUR.

Hanke toteutetaan yhteisvastuullisella allianssimallilla, jonka osapuolina ovat Kainuun sote-kuntayhtymä, Sweco, Caverion ja Skanska.

Uusimmat