Olet täällä

28.8.2020 - 14:04

Kainuun soten tiedote: Kemet Electronics Oy:n tuotantolaitoksen tulipalon aiheuttamia päästöjä maaperään on tutkittu

Kainuun sote tiedote 4.8.2020
Suomussalmella 30.7.2020 tapahtuneen Kemet Electronicsin teollisuushallin tulipalon aiheuttamia päästöjä maaperään on tutkittu. Näytteitä otettiin kahdesta eri paikasta (Säröspinontie ja Matikkatie). Näytteistä on tutkittu PAH-yhdisteiden pitoisuuksia.

Kainuun sote 28.8.2020

Suomussalmella 30.7.2020 tapahtuneen Kemet Electronicsin teollisuushallin tulipalon aiheuttamia päästöjä maaperään on tutkittu. Näytteitä otettiin kahdesta eri paikasta (Säröspinontie ja Matikkatie). Näytteistä on tutkittu PAH-yhdisteiden pitoisuuksia.

Terveydensuojeluviranomainen (Kainuun soten ympäristöterveydenhuolto) on saanut käyttöönsä näyteanalyysien tutkimustiedot ja niiden perusteella voidaan todeta, että edellä mainittujen haitta-aineiden pitoisuudet savun leviämisalueelta otetuissa maanäytteissä olivat pieniä eikä näistä katsota aiheutuvan terveyshaittaa laskeuma-alueelta kerättyjen marjojen, sienien tai kasvisten käytön seurauksena.

Terveydensuojeluviranomainen purkaa 4.8.2020 antamansa suosituksen, ettei savupäästön laskeuma-alueelta poimittaisi elintarvikekäyttöön luonnosta tai puutarhoista marjoja, sieniä tai kasviksia. Marjoja, kasviksia ja sieniä voi käyttää normaalisti.

Lisätietoja antaa ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen puh. 044 710 0830, paivi.nykanen@kainuu.fi.

//////////

Tämän johdosta terveydensuojeluviranomainen, Kainuun soten ympäristöterveydenhuolto suosittelee, että palopaikalta Siikarannan ja Kurimon suuntaan muodostuneelta laskeuma-alueelta ei luonnosta tai puutarhoista poimittaisi marjoja, sieniä tai kasviksia elintarvikekäyttöön mikäli niissä on näkyvissä merkkejä laskeumasta, esim. nokea. Mikäli laskeuma-alueelta poimituissa marjoissa, sienissä tai kasviksissa ei todeta mitään merkkejä laskeumasta, kuluttajat voivat käyttää elintarvikkeita omassa käytössään oman harkintansa mukaan.

Haitallisten aineiden määrää voidaan myös vähentää pesemällä marjat, sienet ja kasvikset puhtaalla vedellä huolellisesti ennen niiden käyttöä.

Edellä esitetyt suositukset koskevat kesän 2020 satokauden marjoja, sieniä tai kasviksia.

Asiasta tiedotetaan jatkossa Suomussalmen kunnan verkkosivuilla.

Lisätietoja antaa ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen puh. 044 710 0830, paivi.nykanen(at)kainuu.fi.

Uusimmat

Kajaanin Vesi logo
25.11.2020
Vesihuoltopalveluista perittävät maksut on päivitetty Kajaanin Vesi -liikelaitoksen hin-nastoon 1.1.2021 alkaen. Hintojen korotusvaikutus talous- ja jätevesiliittymäisille kiinteistöille on...