Olet täällä

10.1.2018 - 10:35

Kainuun rakennusvalvonnat kehottavat tarkkailemaan kattojen lumikuormia - muista asianmukaiset turvavarusteet

Talvinen lumimaisema kuva: Kajaanin kaupunki
Poikkeuksellisen suuren alkutalven 2017-2018 lumentulon vuoksi Kainuun kuntien rakennusvalvonnat kehottavat kunnissaan kiinteistöjen omistajia tarkkailemaan kattojensa lumikuormia ja ryhtymään tarvittaessa vähentämään lumikuormaa katoilta.

Erityisesti laajarunkoisten hallien, liikerakennusten ja kokoontumisrakennusten,  joissa oleskelee paljon ihmisiä, katot ovat ensisijassa lumimäärän tarkastusten kohteena. Myös maatalouden tuotanto- ja varastorakennusten kattoja varsinkin Ylä-Kainuussa on syytä tarkkailla. Yleensä pientalojen katot kestävät lumikuormia parhaiten.

Lumen tiheys Kajaanin korkeudella voi olla nyt jo 170 kg/m3, jolloin metri lunta katolla voi painaa 170 kg/m2. Huomioitavaa on, että vanhempien rakennusten kattojen mitoituslumikuorma on 180 kg/m². Jos katoilla on tasoeroja tai muita esteitä voi katoille kinostua paikallisesti suuria määriä lunta. Kinostuminen on myös tyypillistä yleensä pohjoispuolen lappeille tuulen vaikutuksesta.

Lumitilanne muissa Kainuun kunnissa on vähintään samanlainen ja Ylä-Kainuuseen päin vain kasvaa. Lunta siellä alkaa olla kohta metrin verran maastossa. Jos lumentulo vain jatkuu ja jos lämpötila välillä nousee plussan puolelle vesisateiden myötä niin kattojen lumikuormat voivat kasvaa huomaamatta hyvin nopeasti vaaralliselle tasolle.

Omatoimiseen lumenpudotukseen ei tule ryhtyä ilman asianmukaisia turvavarusteita. Tähän mennessä on tapahtunut jo muutamia vakavia tapaturmia lumenpudottajille. Varusteena tulee käyttää hyväksyttyjä turvavaljaita, jotka estävät putoamisen, myös lumenpudotusalue tulee rajata riittävän hyvin sivullisilta. Työ kannattaakin usein antaa ammattilaisten hoidettavaksi.

Lisätietoja lumitilanteesta löytyy www.ymparisto.fi sivuilta. Lisätietoja myös Kainuun kuntien rakennustarkastajilta.

Turvallista lumista Uutta Vuotta 2018.

Rakennustarkastaja Hannu Leskinen, p. 044 7100 243.

Uusimmat