Olet täällä

8.6.2018 - 14:46

Kainuun Museossa muistetaan Veikko Sinisaloa

Veikko Sinisalo näyttely Kainuun Museossa
Kainuun Museon galleriahuoneessa avautuu sunnuntaina 10. kesäkuuta näyttely näyttelijä Veikko Sinisalosta (1926-2003).

Riihimäellä syntynyt Sinisalo sai tuntuman teatteriin jo lapsena paikallisen työväentalon tilaisuuksissa, sillä perheen koti oli samassa talossa. Näyttelijäksi valmistuttuaan Sinisalo teki pitkän työuran Tampereen Työväen Teatterin näyttelijänä.

Sinisalo tuli suurelle yleisölle tutuksi myös vahvoista elokuvarooleistaan esimerkiksi Edvin Laineen ohjaamissa elokuvissa Tuntematon sotilas (1955) ja Sven Tuuva (1958). Lisäksi Sinisalo alkoi jo 1950-luvulla kiertää maata yhden miehen esityksillään ja hänestä tuli vahva esikuva runojen lausujille.

Veikko Sinisalolla oli voimakas side Kajaaniin. Kun kaupunkiin perustettiin Sana ja Sävel –tapahtuma vuonna 1977, Sinisalo kutsuttiin sen taiteelliseksi johtajaksi. Tehtävä jatkui kesään 1985 asti. Vuonna 1978 Kajaanissa perustettiin Sinisalon aloitteesta hänen nimeään kantava stipendirahasto, jonka keskeisenä toimintana on ollut lausuntakilpailujen järjestäminen Kajaanin Runoviikon ja Suomen Lausujain Liiton kanssa. Nykyään Veikko Sinisalo -kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Veikko Sinisalo sai elämänsä aikana useita kunnianosoituksia, kuten professorin arvonimen ja Pro Finlandia –palkinnon. Hän oli Sana ja Sävel –tapahtumana alkaneen ja Kajaanin Runoviikkona jatkuneen tapahtuman vakiokävijä ja esiintyjä. Viimeisen kerran hän esiintyi stipendirahaston järjestämässä Kirkkoillassa kesällä 2003 puoli vuotta ennen kuolemaansa.

Kainuun Museon näyttelyssä on esillä valokuvia, muotokuvia ja arkistoaineistoa sekä karjalaistyylinen paitapusero, jota Sinisalo käytti vakituisesti Kajaanissa käydessään. Paidan on vuonna 1982 valmistanut Sinisalon pyynnöstä kajaanilainen Kerttu Lammassaari. Pääosa näyttelyaineistosta on lainattu Raija Sinisalolta ja Suomen Teatterimuseolta.

Veikko Sinisalo -näyttely jatkuu museossa 26. elokuuta asti. Kajaanin Runoviikko –tapahtumassa lauantaina 7. heinäkuuta Iiro Kajas pitää museolla esitelmän 40 vuotta täyttävästä Veikko Sinisalon stipendirahastosta.

Lisätietoja museonjohtaja Antti Mäkinen p. 044 7100450 antti.makinen(at)kajaani.fi

www.kainuunmuseo.fiwww.facebook.com/kainuunmuseo

Kainuun Museossa perusnäyttelyn lisäksi
Matkustan ympäri maailmaa  17.6.-16.9.
Galleriahuoneessa  Veikko Sinisalo  10.6.-26.8.

 

Uusimmat

Jättiputkien leviäminen
14.6.2018
Kajaanin kaupunkialueella on havaittu jättiputkia. Jättiputket ovat koko EU:ssa haitallisiksi luokiteltuja vieraslajeja ja niiden maahantuonti,...