Olet täällä

15.3.2019 - 15:15

Kainuun mullan alla – näyttely avautuu galleriahuoneessa.

Kainuun Museon Mullan alla näyttely kuva Petri Anttonen
Kevään ajan Kainuun Museon galleriahuoneessa pääsee tutustumaan, mitä kaikkea löytyykään Kainuun mullan alta. Näyttely esittelee metallinilmaisin harrastuksen myötä löytyneitä esineitä muinaisesineistä nykypäivän tavaroihin.

Harrastuksena metallinetsinnässä yhdistyy usein ulkoilu ja kiinnostus historiaan. Metallinetsinharrastuksen suosio on kasvanut erityisesti 2010-luvulla ja Kainuusta löytyy useita kymmeniä aktiivisia harrastajia. Harrastuksessa on hyvä pitää arkirealismi mukana. Jokainen etsimen piippaus ei merkitse aarretta. Paljon löytyy esimerkiksi pullonkorkkeja, rautanauloja ynnä muuta metalliroskaa. Toisinaan saattaa kuitenkin paljastua Suomen historian kannalta arvokkaita löytöjä. Näyttelyssä on esimerkiksi esillä Suomussalmen Heinisaaresta metallinetsimellä löydetty ja myöhemmin arkeologisilla kaivauksilla tutkitun viikinkiaikaan ajoittuvan haudan esinelöydöt.

Näyttelyssä esitellään tekstipaneeleilla aikakaudet varhaismetallikaudelta historialliselle ajalle, jolloin metalliesineitä on ollut käytössä, sekä metallinetsintää harrastuksena ja harrastukseen kuuluvaa välineistöä. Suomessa metallinetsinharrastukseen ei tarvita lupia, mutta jotkin lait ja säädökset koskevat harrastusta ja ne on hyvä tuntea. Tällaisia ovat esimerkiksi muinaismuistolaki ja löytötavaralaki.

Museon näyttely on koottu yhteistyössä Kainuun metallinetsijöiden kanssa ja näyttelyssä on esillä esineitä kainuulaisten harrastajien kokoelmista. Lisäksi näyttelyssä on harrastajilta Kainuun Museon kokoelmiin ja Museovirastoon päätyneitä esineitä.

Näyttely avataan kaikille avointen avajaisten myötä su 17.3.2019 klo 12 alkaen. Avajaisissa ovat paikalla Kainuun Museon arkeologi sekä metallinetsin harrastajia, joilta voi vapaasti kysellä harrastuksesta ja näytteillä olevista esineistä.

Kainuun mullan alla -näyttely Kainuun metallinetsinlöydöistä ja -harrastuksesta.
17.3.-2.6.2019
Kainuun Museo
galleriahuone
Avoinna: ma, ti, to, pe, su 12–16, ke 12–19, la suljettu

Uusimmat

Nuorisotalo wanha vesilaitos
21.5.2019
Kajaanin kaupunki ilmoittaa myytäväksi niin sanotun Nuorisotalo Wanha vesilaitos -rakennuksen. Se sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 1b.
Eduskuntavaalit 2019 banneri (Jukka Laukkanen)
16.5.2019
Vuoden 2019 europarlamenttivaalit toimitetaan kaikissa jäsenvaltioissa vaaliajanjaksolla 23.-26.5.2019. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 26.5.2019...