Olet täällä

3.11.2017 - 7:49

Kainuulaisten nuorten yksinäisyys puhuttaa seminaarissa. Miten saada nuoret mukaan?

esr_hanke_logo_siluetti.jpg
Miksi kainuulaiset nuoret jakautuvat jyrkästi niihin, jotka harrastavat ja ovat aktiivisia, ja niihin jotka jäävät syrjään?

Miksi kainuulaiset nuoret jakautuvat jyrkästi niihin, jotka harrastavat ja ovat aktiivisia, ja niihin jotka jäävät syrjään?  Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia seminaarissa Nuorten osallisuus, taide ja liikunta keskiviikkona 8.11.2017 klo 12–16 Sissilinnassa (Asemakatu 6, 87100 Kajaani).

Seminaari on suunnattu nuorten kanssa ja nuoria varten toimiville, ja sen järjestää Osallistava ja liikunnallinen teatteri -hanke, jossa nuoria kannustetaan näkyviksi toimijoiksi draaman ja liikunnan keinoin. Toivotamme myös median edustajat mukaan hankkeen seminaariin.

Tutkimusten mukaan osallisuuden kokemuksella yhteiskunnassa ja omassa elämässä on suuri vaikutus hyvinvointiin. Kainuulaiset nuoret jakaantuvat aktiivisiin pärjääjiin, ja niihin jotka jäävät syystä tai toisesta syrjään.

Seminaarissa pohditaan nuorten keinoja ottaa aloite omiin käsiinsä, ja toisaalta nuorten kanssa työskentelevien mahdollisuuksia vahvistaa osallisuutta pienin toimin, kertoo projektikoordinaattori Karoliina Kuvaja Kajaanin kaupunginteatterilta.

Nuorisoalan ammattilaisille suunnatun seminaaripäivän aikana kuullaan asiantuntija-alustuksia nuorten osallisuudesta Kainuussa, pohditaan nuorten innostamista toiminnallisessa tuokiossa ja keskustellaan paneelissa, miten nuoret itse osallistuvat oman toiminnan suunnitteluun.

Puhujina päivässä ovat mm. yksinäisyystutka Anna Rönkä Oulun yliopistolta, professori Kai Lehikoinen Taideyliopistosta ja teatterijohtaja Helka-Maria Kinnunen Kajaanin kaupunginteatterilta.

 

Näkyväksi toimijaksi teatterin ja liikunnan keinoin

Seminaarin järjestää Osallistava ja liikunnallinen teatteri -hanke, jossa esittävä taide ja liikunta kulkevat käsi kädessä ennaltaehkäisevän nuorisotyön kanssa. Kainuussa toiminta painottuu erilaisiin työpajoihin ja kerhotoimintaan. Mukana on ammattilaisia niin teatterin kuin liikunnan puolelta.

Liikunnan merkitys elämänhallintaan on kokonaisvaltaista, ja sillä on vaikutuksensa yhteiskunnalliseen osallisuuteen – tai osattomuuteen. Huolestuttavaa on, että suomalaisten nuorten liikkuminen vähenee poikkeuksellisen paljon varhaisteini-iässä.

Heikkojen liikuntataitojen on todettu olevan yhteydessä vähäisempään liikkumiseen, ja yhteisistä leikeistä, peleistä ja ryhmäliikunnasta saatetaan jäädä sivuun jopa ennen kouluikää, toteaa Ira Liuski Kainuun Liikunnasta.

Soveltavan taiteen toimintamuodot auttavat nuoria kohtaamaan toisiaan ja tulemaan näkyviksi omana itsenään.

Draamallisen työskentelyn vahvana perustana on muun muassa erilaiset läsnäolo- ja luottamusharjoitukset, jotka rakentavat yhteistä tilaa, jossa kaikki ryhmän toimijat voivat tulla näkyväksi omana itsenään, Kuvaja sanoo.

Ehkä yllättäen draaman keinot voivat vaikuttaa myönteisesti jopa ensimmäisen työpaikan saantiin.

Nuoret rohkaistuvat työpajojen varrella osallistumaan, olemaan esillä ja esimerkiksi ottamaan katsekontaktia toisiinsa ja ohjaajiin, mistä on suoraa hyötyä esimerkiksi työnhakutilanteessa, Kuvaja toteaa.

Diakonia-ammattikorkeakoulu koordinoi Osallistava ja liikunnallinen teatteri -hanketta, jonka Kainuun osatoteutuksesta vastaavat Kainuun Liikunta ry ja Kajaanin kaupunginteatteri. Valtakunnallisessa hankkeessa ovat myös mukana Kalliolan Nuoret ry, Q-teatteri ja WAU ry. Hanke saa tukea Euroopan sosiaalirahastolta, ja sitä rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. 

Lisätietoja antavat
Karoliina Kuvaja, puh. 044 4214 379, karoliina.kuvaja@kajaani.fi
Ira Liuski, puh. 044 5325918, ira.liuski@kainuunliikunta.fi
www.ilmaiseitsasi.fi

 

Seminaariohjelma:

 

Lue lisää Osallistava ja liikunnallinen teatteri -hankkeesta >>

Uusimmat