Olet täällä

14.6.2018 - 16:39

Jättiputkien leviäminen

Jättiputkien leviäminen
Kajaanin kaupunkialueella on havaittu jättiputkia. Jättiputket ovat koko EU:ssa haitallisiksi luokiteltuja vieraslajeja ja niiden maahantuonti, kasvatus, myynti sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Maanomistajat vastaavat kiinteistöjensä osalta jättiputkien torjunnasta, kaupunki huolehtii yhteisillä alueilla olevista esiintymistä. Kajaanin kaupungin ympäristötekninen toimiala pyytää asukkaita ilmoittamaan mahdolliset jättiputkihavainnot, jotta leviäminen saadaan estettyä. Kaupungin verkkosivuilla olevaan palautepalveluun on avattu hankkeiden alle lomake ilmoittamista varten: https://asiointi.kajaani.fi/eFeedback/fi/Home/Projects

Jättiputket ovat puutarhoista luontoon levinneitä vieraslajeja. Suomessa kasvaa kolmea jättiputkilajia: kaukasianjättiputki, persianjättiputki ja armenianjättiputki. Eri lajikkeita on vaikea erottaa toisistaan, joten niistä käytetään yleisesti jättiputki-nimitystä. Jättiputki muistuttaa ulkonäöltään kotimaisia lajeja: ukonputki, väinönputki ja karhunputki. Jättiputki on nimensä mukaisesti kuitenkin huomattavasti kotimaisia lajeja suurempi, sen varsi voi olla jopa 10 cm paksuinen ja korkeus 1 - 4 metriä. Jättiputki tekee tiheitä kasvustoja, jonka vuoksi alueella ei usein kasva muita kasvilajeja. Jättiputken kasvineste voi aiheuttaa palovamman kaltaisia ihovaurioita reagoidessaan auringonvalon kanssa. Rehevöitymään päässyt jättiputkiesiintymä vaatii usein monen vuoden työn kunnes se on saatu kokonaan hävitettyä.

Lisätietoja hortonomi Hanna Pasula, hanna.pasula(at)kajaani.fi, p. 044 7100 111.

 

 

 

Uusimmat