Olet täällä

13.2.2017 - 12:27

Ilmaise itseäsi Kainuussa, Oulussa ja Rovaniemellä

ERS_hanke_1_Kuva_Karoliina_Kuvaja.jpg
Nuoria kannustetaan löytämään uutta otetta elämäänsä taiteen ja liikunnan keinoin

Kainuu, Oulu ja Rovaniemi ovat ensijoukoissa juuri käynnistyneessä valtakunnallisessa hankkeessa, jonka keskiössä on nuorten tuntuma taiteeseen ja liikuntaan omassa elämässään sekä sosiaalinen aktivoiminen. Lisäksi hanke edesauttaa taiteen ja kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta. Toiminta starttasi todenteolla viikonloppuna, kun Kajaanin Kaupunginteatteri piti perehdytyskoulutusta Pohjoisen alueen liikunnanohjaajille, teatteripedagogeille ja muille hanketyöntekijöille.

Viikonloppuna Kajaanissa käynnistynyt toiminta liittyy Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaan, Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimaan Osallistava ja liikunnallinen teatteri -hankkeeseen. Mukana työssä on lukuisia osatoteuttajia, ja toiminta ulottuu Helsingistä Rovaniemelle. Kainuun alueella toimii Kajaanin Kaupunginteatteri yhdessä Kainuun Liikunta ry:n kanssa. Kainuun alueen osahanketta koordinoi Kajaanin Kaupunginteatteri. Oulussa ja Rovaniemellä toimintaa organisoi valtakunnallinen liikuntajärjestö WAU ry.

Toiminnassa olennaista on yhdessä tekeminen ja voimaannuttavien kokemusten saaminen nuorille. Hanke on pilottiprojekti liikunnan ja teatterillisten menetelmien integroimisesta yhä tiiviimmin opetukseen ja opiskeluympäristöihin.

- Hankkeessa erialojen ammattilaiset tulevat yhteen ja suunnittelevat toimintaa yhdessä nuorten kanssa. Kohderyhmänä ovat kaikki 15–25-vuotiaat, ja erityisesti he, jotka eivät välttämättä innostu ”perinteisistä” harrastuksista, kuvaa projektipäällikkö Niko Nummela Diakista.

Myös Kajaanin kaupunginteatterissa hankkeen avulla pyritään vahvistamaan nuorten itsetuntoa ja sosiaalista osallisuutta sekä vahvistamaan maakunnan palveluja.

- Tutkimme tässä hankkeessa aktiivisesti mahdollisuuksia juurruttaa teatterin ja liikunnan välistä yhteistyötä maakuntaan pysyvästi. Tavoitteena on, ettei syrjäseudulla asuminen, sosiaalisesti heikompi asema tai mikään muukaan syy estä kainuulaisia nuoria osallistumasta kulttuurin harrastamiseen.

Hankkeen tarjoamalla toiminnalla voi olla ratkaiseva itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja vahvistava merkitys. Elämänsä suuntaa hakevalle nuorelle ihmiselle voi olla hyvin tärkeää päästä tekemään ja kokemaan yhdessä, ilman normaalin oppilaitosrutiinin suorituspaineita ja huokaisemaan hetkeksi tietoähkystä vapaaseen ympäristöön, sanoo kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen.

Kevät on yhtä sirkusta Kainuussa – pohjoisessa työpajatoimintaa

Kevään 2017 aikana hanke tarjoaa viikon mittaisia sirkusta ja teatteria yhdisteleviä työpajoja Kajaanissa, joissa työskentelyn inspiraationa toimii Kajaanin Kaupunginteatterin tarjoama, yhdessä katsottu esitys.

- Tämän jälkeen ryhmä purkaa kokemusta teatterillisin ja liikunnallisin menetelmin ja työstää nähdystä esityksestä esimerkiksi oman version, esityksen teemoja käsittelevän teoksen tai vaikkapa vastaesityksen.

Toimintaa ohjaavat liikunnanohjaaja ja teatteripedagogi. Työpajat jatkuvat myös seuraavalla talvikaudella eri puolilla Kainuuta, jolloin käynnistyy lisäksi kerhomuotoinen toiminta Sotkamossa ja Kuhmossa, kertoo projektikoordinaattori Karoliina Kuvaja Kajaanin Kaupunginteatterista.

Rovaniemellä ja Oulussa työskennellään teemallisissa työpajoissa sekä kerhomuotoisessa toiminnassa. Pyrkimyksenä on myös perustaa muutamia harrasteryhmiä ja vakiinnuttaa toiminta osaksi organisaatioiden perustoimintaa.

Kevään aikana Kainuun osahankkeessa ovat mukana Kainuun ammattiopisto, Sairaalakoulu, Kajaanin lukio sekä Otanmäen peruskoulu. Valtakunnallista hanketta koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja sen osahankkeita toteuttavat Kajaanin kaupunginteatterin ja Kainuun liikunta ry:n lisäksi Kalliolan nuoret ry, Q-teatteri sekä WAU ry.

Lisätiedot:
Karoliina Kuvaja
Projektikoordinaattori
Kajaanin kaupunginteatteri
P. 044 4214 379

Uusimmat