Olet täällä

7.6.2019 - 17:37

EuroHPC supertietokoneen sijoittuminen Kajaaniin laajentaa Kajaanin datakeskuskeskittymän eurooppalaiseksi

Kajaaniin on syntynyt kansallisen tason ja Euroopan mittakaavassakin merkittävä, uniikki suurteholaskennan keskus. Kajaanin Renforsin Rannan yritysalueelle ovat keskittäneet HPC -toimintaansa julkinen toimija, Tieteen ja tietotekniikan keskus CSC sekä kaupallinen, kansainvälisesti toimiva Herman IT. Nyt keskittymä laajenee Euroopan tason toimijaksi EuroHPC:n sijoittuessa Kajaaniin.

Renforsin Rannan yritysalueen etuna on sen erinomainen teollinen energiainfra, mikä takaa alueelle ja sinne sijoittuville toimijoille merkittävät kasvuedellytykset.

Datakeskusten rakentamiseen ja ylläpitoon jo vuosia erityisosaajia tuottanut Kajaanin ammattikorkeakoulu on saanut nyt kansallisen tason roolin tekoälyn kehittäjänä. Tulevana syksynä käynnistyvä uusi koulutus tarjoaa jo pian tekoälyn ja data-analytiikan uusia osaajia.

Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva: "Kajaanin toimijoiden strategiatyöllä on saatu aikaan toimiva datakeskusekosysteemi yhteisillä päämäärillä, ennakoinnilla ja hyvillä valmiuksilla sekä valitulla erityisosaamisella. Nyt Kajaanin osaaminen on tunnustettu Euroopan tasolla. Kaupunki on tukenut pitkäjänteisestI dataosaamista ja CSC:n kehitystoimintaa paikkakunnalla. Onnittelen CSC:tä hienosta onnistumisesta eurooppalaisessa kilpailussa supertietokoneista ja kiitän opetus- ja kulttuuriministeriötä sekä työ- ja elinkeinoministeriötä niiden tuesta hankkeelle."

Maakuntajohtaja Pentti Malinen: "EuroHPC supertietokoneen sijoittuminen Kajaaniin luo aivan uusia mahdollisuuksia alan osaamisen ja liiketoiminnan kasvulle.  Kainuun Liitto on rahoittanut datakeskuskehittämistä ja data-analytiikkaa pitkään, ja nyt se tuottaa hedelmää. Mikäli myös Koilllisväylän datakaapeli toteutuu, ja sen sisämaan runkoreitti kulkee Kajaanin kautta, niin se luo taas uusia mahdollisuuksia tuodessaan alueen potentiaalin globaalien toimijoiden ulottuville entistä paremmin. CSC ja se tukena olleet ministeriöt ansaitsevat suuret onnittelut ja kiitokset hienosta työstä.”

Lisätietoja Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva puh. 044 421 4070 ja maakuntajohtaja Pentti Malinen puh. 044 7970 197, jotka osallistuivat tänään 7.6. EuroHPC tiedotustilaisuuteen Helsingissä. 

Uusimmat