Olet täällä

Näyttelyarkisto

Kuluvan vuoden päättyneet näyttelyt sekä linkki edellisten vuosien näyttelyihin.

Kulttuuri

Kuluvan vuoden päättyneet näyttelyt:
 

Kajaanin seminaari 1.10.-31.12.2017 // 1052 kävijää

Kajaanin seminaari toimi Kajaanissa tällä nimellä vuosina 1900-1974, minkä jälkeen siitä tuli Oulun yliopiston alainen Kajaanin opettajankoulutuslaitos. Seminaarilla oli suuri merkitys Kajaanille, sillä näin kaupunkiin saatiin harjoituskoulu, opettajat ja opiskelijat tulivat paikallisten yritysten ja asunnonvuokraajien asiakkaiksi ja virkistivät kaupunkielämää harrastusten ja yhdistysten kautta.

Seminaarilla oli opetukseen liittyen vilkasta urheilu- ja kulttuuritoimintaa. Seminaarin urheiluseura Jyskyt kisaili monissa lajeissa kaupungin muiden seurojen kanssa ja opiskelijoiden kuorot, yhtyeet ja orkesterit esiintyivät ahkerasti konserteissa ja kaupungin juhlatilaisuuksissa. Seminaarin opettajistoon kuului valtakunnallisestikin tunnettuja säveltäjiä, kuten Martti Hela ja Eero Sipilä.

Kajaanin seminaari aloitti kansakoulupohjaisena miesseminaarina, mutta opettajapulan vuoksi opiskelijoiksi otettiin pian myös ylioppilasneitoja muita lyhyempään koulutukseen. Pysyvästi molempien sukupuolten sekaseminaariksi siirryttiin vasta 1958.

Seminaarin vaiheisiin kuuluu vastoinkäymisiäkin. Vuonna 1929 laitoksen päärakennus tuhoutui tulipalossa ja kampuksen rakennuksia tuhoutui osittain talvisodan pommituksissa. Sota-aikaan opetuksessa olikin taukoja ja seminaarin päärakennusta käytettiin sotasairaalana.

Näyttelyssä kerrotaan myös oppilaskunnan toiminnasta sekä seminaarilla ajoittain esiintyneestä poliittisesta kuohunnasta. Näyttelyssä on esillä vanhoja opetusvälineitä, valokuvia ja monipuolista arkistoaineistoa. Museon galleriahuoneessa on oheisnäyttelynä Opiskelijarakkautta, jossa voi tutustua muutamiin kajaanilaisopiskelijoiden tarinoihin.

 

Laps’ Suomen 28.5.-17.9.2017 // 3174 kävijää

Suomi 100 vuotta –juhlavuoden kunniaksi koottu näyttely kertoo lapsuusajasta itsenäisyytemme aikana. Kun Suomi itsenäistyi 1917, maan väkiluku oli 3,1 miljoonaa ja Kainuussa asui noin 58.000 asukasta. Perheiden lapsiluku Kainuussa oli muuta maata suurempi ja Kajaani oli ahtaimmin asuttu kaupunki koko maassa.

1900-luvun alkupuolella köyhyys ja elintarvikepula vaivasivat monia ja osa lapsista kiersi kerjäämässä. Lapsilla ei yleensä ollut paljon aikaa leikkiä, vaan heidän tuli osallistua maatilan ja kodin töihin kykyjensä mukaan. Isompia lapsia lähetettiin muualle leivän ansaintaan.

Oppivelvollisuuslaki säädettiin Suomessa 1921, mutta sen käyttöönotossa oli 16 vuoden siirtymäaika. Niinpä syrjäkylillä kesti useita vuosia ennen kuin koulut saatiin rakennettua ja opetus käyntiin.

Suomen taloudellinen tilanne, yhteiskunnalliset muutokset ja yleinen kehitys ovat vaikuttaneet myös lasten elämään. Vasta 1950- ja 1960-luvulla meillä tapahtui lapsen asemassa muutoksia siten, että lapsilla ei enää teetetty niin paljon töitä, vaan leikkimiselle jäi aikaa. Maan vaurastumisen myötä teollisesti valmistettuja leikkikaluja alkoi olla yhä enemmän ja lasten vaatteet muuttuivat mukavammiksi ja aikuisten muotia myötäileviksi.

Laps’ Suomen –näyttely esittelee lapsuuden muuttumista eri teemojen kautta: kasvatus, terveys, päivähoito ja koulu, työnteko, leikit, sotavuodet sekä vaatetus. Esillä on muun muassa leikkikaluja, vaatteita ja lasten hoitoon käytettyjä esineitä sekä runsaasti valokuvia.

Museon galleriahuoneessa on samaan aikaan esillä oheisnäyttely Lasten parhaaksi. Siinä kerrotaan vapaaehtoistyöstä, jota Kainuussa on tehty lasten auttamiseksi.

 

Taidetta ja arkitavaraa 15.2.-5.4.2017 // 1054 kävijää

Näyttely esittelee 1950-luvun suomalaista lasimuotoilua. Se on Suomen lasimuseon kokoama ja siihen kuuluu noin 200 esinettä lasimuseon kokoelmasta.

Suomalainen taidelasi sai runsaasti kuuluisuutta 1950-luvulla. Etenkin Milanon triennaaleissa eli kansainvälisissä taideteollisuusnäyttelyissä vuosina 1951, 1954 ja 1957 suomalaisille jaetut palkinnot siivittivät maamme mainetta taideteollisuuden kärjessä. Palkittuja suunnittelijoita olivat mm. Kaj Franck, Saara Hopea ja Tapio Wirkkala.

Taidelasilla oli käyttöä sekä ulkomaisissa edustusnäyttelyissä että lahjatavarana ja siksi lasimuotoilijat saivat 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun ensivuosina hyvin vapaat kädet uusien taide-esineiden tekemiseen. Niiden saamaa mainetta hyödynnettiin myös mainoksissa.

1950-luvun puolivälissä suomalainen lasituotanto kehittyi muun muassa uusien puristelasikoneiden myötä. Palkittuja taidelasin tekijöitä pyydettiin suunnittelemaan käyttöastioita suomalaiskoteihin. Uusille malleille oli tyypillistä keveys ja pelkistetyt linjat.

Kiertonäyttely on ollut aiemmin esillä Ähtärissä, Puumalassa ja Porissa.

 

Kajaani on Rock 23.11.2016 – 5.2.2017 // 2016 kävijää

Kajaani on Rock -näyttely esittelee kajaanilaisen kevyen musiikin historiaa.

Näyttely kertoo eri aikakausien merkittävistä murrosilmiöistä, kuten Kajaanin ensimmäisten tanssiorkestereiden perustamisesta, kaupungin vahvasta puhallinmusiikkiperinteestä, Kajaanin Jazzkevään historiasta ja suomirockin läpimurrosta. Myöhemmin seuranneista rockin erilaisista alakulttuureista tarkempaan tarkasteluun on otettu kajaanilaisen heavyn ja punkin tarina. Ajallinen kaari ulottuu 1920-luvulta aina tähän päivään saakka.

Näyttely on koottu pääasiassa haastattelujen ja yksityisiltä ihmisiltä saatujen esine- sekä kuvalainojen kautta. Esillä on runsaasti kuvia myös Kainuun Sanomien kuva-arkistosta sekä Kainuun Museon kokoelmasta. Näyttely sisältää paljon tietoa, joka on koottu ensimmäistä kertaa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Laaja taustatyö on saanut arvoisensa kattauksen runsaine valokuvineen ja perusteellisine taustoituksineen unohtamatta hienoja esinelöytöjä.

Näyttelyn toteuttamisesta vastaavat yhteistyössä Kainuun Museo ja kulttuuriyhdistys Rauniokaupunki ry.

Viimeksi muokattu

16.1.2018