Olet täällä

Vartiainen, Sirpa: Odotus

Vartiainen, Sirpa: Odotus. Jyväskylä: Gummerus, 1982. 140 s.

Odotus
 

Teoksen päähenkilöt Tarja ja Ilkka ovat opiskeleva nuoripari. Kirjan kertojaminänä on Tarja, joka odottaa ensimmäistä lastaan. Kesän alussa Tarja ja Ilkka tulevat lomalle Tarjan lapsuudenkotiin Kajaaniin, jossa he viivähtävät parisen kuukautta. Tarjan ja hänen vanhempiensa välille kehkeytyy jatkuvasti pientä sanaharkkaa, ja Tarja palaa opiskelupaikkakunnalleen ristiriitaisin tuntein. Tarja käy mielessään läpi sekä odotuksen aiheuttamia tuntemuksia että suhdettaan omiin vanhempiinsa. Vauvan synnyttyä myös Tarjan vanhemmat käyvät ihastelemassa suvun nuorimmaista.

 

Nyt on jo toisin. Väkeä on tullut muualta, vanhan keskustan ympärille noussut uutta aravaa. On tiedostettu, että presidentti kävi täällä koulua. Valpashymyinen TV-kuuluttaja on paikkakuntalaisia. Etelästä tuotetut kulttuuripersoonat esiintyvät jokakesäisillä festivaaleilla.
Ajamme torinvartta pohjoiseen. Kaupungin perustajan patsas on siirretty joenrantaan. Sen taustalle on nostatettu huikea vesisuihku, jalkoihin kylvetty annansilmiä ja lobelioita. Penkit ovat puoliympyrässä katseluetäisyydellä. Ennen makailivat puliukot paikalla kesäisin, markkina-aikaan siinä oli hevoslatsi. Patsas oli silloin keskuskansakoulun ala-aulassa, missä pojat räkivät empimättä sen pronssisaappaita.
(s. 27)