Olet täällä

Vapaavuori, Lennart: Salmikämpän pojat

Vapaavuori, Lennart: Salmikämpän pojat. Porvoo: WSOY, 1951. 271 s.

Salmikämpän pojat
 

Poikien seikkailukirjan päähenkilöt Matti, Lasse ja Pepe ovat 14–15-vuotiaita eteläsuomalaisia kaupunkilaispoikia, jotka saavat kutsun eräretkelle Kainuuseen. Eräretken isäntänä toimii 16-vuotias Antero Kajaanista. Poikien käyttöön on varattu eräkämppä Suomussalmelta kalaisten vesien rannalta. Pojat nauttivat eräelämästä kalastellen ja salometsissä kierrellen. Yllättäen he kohtaavat erämaassa huumerikollisjoukkion ja joutuvat vaarallisen tapahtumaketjun pyörteisiin, jossa henkikin on uhattuna.

Lennart Vapaavuori toimi 1940- ja 1950-luvulla useiden vuosien ajan rajaseutupappina ja kappalaisena Suomussalmella.

 

Kerta kaikkiaan! Siellä on pojilla mukava olla ja tallustella, kunhan huomaavat vain aina muuttaa kurssia kotiin päin rajaviivalta.
Varusteet oli purettu autosta kirkonkylän laiturille, mistä viimeiset juuri olivat siirtymässä moottoriveneen perään vankalla köydellä kiinnitettyyn veneeseen. Varmaharteinen rajavartioston vääpeli katseli poikien lastauspuuhia ja oli lausunut julki mielipiteensä heidän lomanviettopaikastaan.
Hänet oli uittopäällikkö tavannut eilen kaupungilla, ja koska vääpelin matka oli kotiinpäin, oli hän tänä aamuna istuutunut Hirvistön viereen kuorma-auton hyttiin Kajaanista lähdettäessä. Pojat saivat tavaroineen haltuunsa lavan ja niin oli ajettu pitkälti toistasataa kilometriä Kainuun halki.
(s. 76)