Olet täällä

Uura, Esko: Jyskyt

Uura, Esko: Jyskyt. Hämeenlinna: Karisto, 1916. 145 s.

Jyskyt
 

Teos sisältää tuokiokuvia "Ryppylän seminaarista", joka tarkoittaa todellisuudessa Kajaanin seminaaria. Teoksen sivuilla eletään 1900-luvun alkupuolen seminaarilaisen arkipäivää mm. seminaarin ruokalassa, soittokopissa, potkupallo-ottelussa ja toverikunnassa. Seminaarin johtaja Volter Rihtniemi esiintyy teoksessa todellisella kutsumanimellään "Ukko", ja myös lehtoreista käytetään todellisia kutsuma- tai etunimiä tai helposti tunnistettavissa olevia valenimiä.

Nimimerkin Esko Uura taakse kätkeytyy alun perin oulaislainen Erkki Tuomikoski, joka on valmistunut kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista v. 1915 ja kuvaa teoksessa näin omaa opiskeluaikaansa.

 

Raatihuoneen kello torinsyrjässä oli viittä minuuttia vailla seitsemän.
Joona ja Kurre tapasivat Ryppylän Sanomain matalan konttorin kohdalla Porkin, joka palttoonkaulus ylöskäännettynä arvokkaasti vaelsi seminaaria kohden. Heidän jälessään tuli Körtti, iskien tuimasti pikisaumaista ruojuskenkää käytävään. Primus Musikus, lakki syvään korville vedettynä, lyhytkaulaisena ja synkkänä, liittyi häneen eräästä porttikäytävästä.
– P–leen yötyö! jyrisi hän Körtille.
– Miksi niin?
– Tämä seitsemältä kouluunmeno on sitä maailmanlopun virkaa!
– Minusta se on mukavampaa kuin nuokkua rupeamamääriä harjoituskoululta päästyä vielä seminaarilla.
– Hei, hei!" Heidän ohitseen sujahti suksilla kirjavapaulaisissa hiihtokengissä Hiski.
Kun he joutuivat koululle paria minuuttia ennen seitsemää, oli siellä tuskin puolikymmentä kokelasta ennestään. Ruskeatakkinen vahtimestari tallusti huoneesta huoneeseen kohennellen räiskyviä uuneja.
(s. 92–93)