Olet täällä

Tammikuun kokoelmateos

Kajaanin taidemuseon kuukauden kokoelmateos

Palvelut

TAMMIKUUN KOKOELMATEOS: Pirkko Nukari, Rastas, 1981, pronssi

 

Tammikuun 2020 kokoelmateoksen valinta Kajaanin taidemuseossa

 

Tammikuun kokoelmateos on Tapiolan päiväkodin Pääskylän ryhmän viisivuotiaitten lasten poiminta taidemuseon kokoelmista. Teos aiheutti ihastusta niin aiheensa kuin myös materiaalinsa ja ilmaisunsa puolesta. Veistosta lapset kuvasivat hienoksi ja kauniiksi. Erityisesti rastasveistoksen pyrstö ja patinoidun pinnan väritys sai innostuneen vastaanoton. Viskarit ehdottivat linnulle myös nimeä. Lasten mielestä rastas voisi olla nimeltään vaikkapa Hertti, Fiksu, Tappi tai Jani.

Kuvanveistäjä Pirkko Nukarin (s. 1943) taiteen lähtökohtana on luonto ja erityisesti sen runsas lintumaailma. Nukari opiskeli taidekoulun ohella biologiaa yliopistossa. Vaikka kuvanveisto vei urapolulla voiton, on biologian opinnoista ja rakkaasta luontoharrastuksesta ollut etua taiteilijan pyrkiessä veistoksissaan todenmukaisuuteen. Nukari tutkii ja havainnoi aihettaan tarkoin ja piirtää nopeita luonnoksia pysähtyneistä hetkistä, joista valitsee mieleisensä tulkinnan kohteeksi.

Viettäessään 1970-luvulla kesiä Hailuodossa, hän havaitsi miten monipuolisen aiheiston lintujen maailma kuvanveistäjälle tarjoaa. Lintujen olemus ja niiden elämänkaari kaikkine vaiheineen kiehtovat taiteilijaa. Mikä onkaan tämän pronssiin ikuistetun raajarikon rastaan tarina? Pronssipintaa elävöittävä patinointi korostaa sen rakoilevaa höyhenpeitettä ja jo hieman rähjääntynyttä olemusta. Nukari on tulkinnut pienen, vaatimattoman linnun olemusta koskettavasti.