Olet täällä

Surakka, Jaakko: Kämppien kasvatti

Surakka, Jaakko: Kämppien kasvatti: romaani. [Kannus]: Koivu ja tähti, 1994. 244 s.

Kämppien kasvatti
 

Romaani kertoo pohjalaisesta Olavi Pesälästä, joka lähtee 16-vuotiaana etsimään työtä ja toimeentuloa savotoilta. Parilla savottatyömaalla jätkän töitä opeteltuaan Olavi pestautuu työmieheksi Nuojuan voimalaitostyömaalle Vaalaan ja siirtyy sieltä savottaan Suomussalmelle. Ensimmäisessä savotassa nuoren Olavin isällisenä opastajana on kokenut metsätyömies Kauko Vertainen, jonka Olavi tapaa yllättäen uudelleen Suomussalmen savotalla.

Teoksessa kuvaillaan 1950-luvun alun tyypillisiä savottayhteisöjä. Nuojuan voimalaitoksen rakentaminen aloitettiin syksyllä 1950 ja voimala valmistui 1954.

 

Olavi istui tärisevässä linja-autossa, joka oli äsken lähtenyt Kajaanista kohti pohjoista, Hyrynsalmelle ja edelleen Suomussalmelle. Töitä oli Olavi taas etsiskelemässä. Syksynkorvalla miehiä oli vähennetty voimalaitostyömaalta ja hän oli ollut ensimmäisten joukossa, kun ei ollut muistanut viedä viinapottuja tarpeeksi tiheään. Mestari oli sen lähtiessä sanonut ja olipa vihjaissut mielenosoitukselliseen lähtöön parakista. Tuo kaikki oli nähtävästi sanottu vastaisen varalle. (s. 139)