Olet täällä

Sauli, Jalmari: Pormestari pakenee yhteiskuntaa

Sauli, Jalmari: Pormestari pakenee yhteiskuntaa: romaani. Helsinki: Otava, 1935. 261 s.

 

Pormestari pakenee yhteiskuntaa
 

Iloittelevan retkeily- ja rakkausromaanin päähenkilö on eteläsuomalaisen pikkukaupungin 35-vuotias pormestari Heikki Pönkkä, joka lähtee erälomalle talviseen Kainuuseen. Poikamiehenä pysytellyt pormestari suunnistaa jonnekin Puolangan takamaille ja saa oppaakseen Eino-pojaksi tekeytyvän nimismiehen tyttären Einen. Yhteiset viikot erämökissä ja eräretkillä saavat Einen ihastumaan opastettavaansa. Vasta monien kommellusten ja väärinkäsitysten jälkeen pormestari saa selville, että Eino onkin oikeasti nimismiehen tytär Eine.

 

Oli jo myöhä, kun päästiin Puolangalle, mutta täälläkin oli mammalla tuttuja, ja terveisiensä turvin sai matkamies sekä hyvän yösijan, että tavaroilleen talletuspaikan. Lähtiessään hän yritti vielä viimeisen kerran päästä Paijasta eriin, mutta koira oli ilmeisesti vaistonnut vaaran, sillä se oli jo aamuvarhaisesta odotellut veräjän suulla, eikä suostunut palaamaan tupaan pullalla eikä pannukakulla.
Eikä siitä aluksi haittaa ollutkaan: pormestari oli opastettu tielle, joka kulki itäkoilliseen ja jota myöten joulusta saakka oli kuljetettu tukki- ja halkokuormia. Sitä riitti hyvinkin pari penikulmaa, ja sitten oltiinkin jo "oikeilla mailla", vaaroilla ja kuruissa, pois kukonlaulun kuuluvilta.
(s. 39)