Olet täällä

Sarkkinen, Lahja: Syövän jälkeen voi elää!

Sarkkinen, Lahja: Syövän jälkeen voi elää!  Helsinki: Uusi tie, 1986. 214 s.

Syövän jälkeen voi elää!
 

Kirja on teologi Lahja Sarkkisen omiin kokemuksiin perustuva perinpohjainen kuvaus rintasyövästä ja siitä selviytymisestä. Etelä-Suomessa asunut Sarkkinen huomasi yllättäen kyhmyn rinnassaan ja joutui aikanaan leikkauspöydälle. Syövästä toivuttuaan Sarkkinen päätti vaihtaa työ- ja asuinpaikkaa, kun tarjolle tuli sairaalasielunhoitajan virka Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa. Kajaanista käsin hän pystyi käymään mahdollisimman usein myös lapsuudenkodissaan Nurmeksessa. Kajaanissa syöpä iski uudelleen ja hän joutui uusiin leikkauksiin, joihin liittyi myös vakavia komplikaatioita. Lopulta hän kuitenkin sai todeta parantuneensa syövästä ja saattoi palata työhönsä ja harrastuksiinsa keskelle täyttä elämää.

 

En kuitenkaan vastannut ensimmäiseen Kajaanin kutsuun. Ensimmäisestä merkittävästä kaudesta oman sairauteni seurannassa puuttui puoli vuotta. Halusin katsoa kaksivuotisseurannan loppuun tekemättä mitään ratkaisevia muutoksia.
– Jos minun oli tarkoitus hakea tuota virkaa, anna sen tulla pian uudelleen avoimeksi, rukoilin Jumalalta hieman sekavin tuntein. Minun olisi pitänyt ehkä hakea. Mutta toisaalta halusin noudattaa yhtä sisäistämääni periaatetta johdonmukaisesti. Halusin puhtaat paperit kahden vuoden syöpäkontrolleista, ennen kuin lähdin tekemään elämääni suuria muutoksia.
Syksyllä kahden vuoden seuranta-aika täyttyi. Ja samaan aikaan Kajaanin virka oli uudelleen haettavana. Keväällä ei valittu ketään hakijoista. Tunsin, että nyt oli minun aikani hakea vapain sydämin.
(s. 118)