Olet täällä

Sahimaa, Jaakko: Suvun savut

Sahimaa, Jaakko: Suvun savut. Tikkurila: Ristin Voitto, 1972. 269 s.

Suvun savut
 

Uskonnollinen romaani kertoo kuvitteellisesta Kirokorven talosta, joka sijaitsee Kainuun vaaramaisemissa. Kirjan alussa eletään vuotta 1961. Kirjan päähenkilönä on Kirokorvan poika Heikki. Heikin isä on kaatunut talvisodassa, ja äiti ja sisarukset ovat kuolleet partisaanien uhreina. Heikki on palannut juuri armeijasta kotiin vaarinsa ja mummonsa luo ja mietiskelee tulevaisuuden vaihtoehtojaan ja uskonasioitaan. Häntä houkutellaan niin armeijan leipiin kuin Amerikkaankin, mutta hän päätyy jatkamaan maanviljelystä sukutilallaan. Elämän palaset loksahtavat kohdalleen, kun hän kaiken lisäksi löytää hengellisen kotinsa helluntaiseurakunnasta ja solmii avioliiton uskonystävänsä kanssa.

Esipuheessa kirjailija toteaa: "Olen liikkunut Kainuussa noin kahdenkymmenenviiden vuoden ajan ja nähnyt monenlaista tapahtuvan ja kuullut sodan ikävistä murhatöistä rajaseudulla. Tämä kirja on koostunut kaikesta näkemästäni ja kuulemastani kuitenkin niin, että jälkiäni lienee vaikea seurata. En halua nimittäin yhdenkään kainuulaisen tulevan pahoilleen siitä, että hänestä ja hänen kodistaan kirjoitetaan. Herkullista todellisuuspohjaa, samankaltaista mitä kirjassani nyt esitän, olisi kyllä ollut. Niinpä huomautan, että vaikka kerron Kirokorvan maisemasta, on sinne kuitenkin aika vaikea löytää kompassilukemaa."

 

Rauhallisena ja aikakausien vaihteluita uhmaavana seisoi vanha Kirokorven talo korkeahkon vaaran päällä täyskainuulaisessa ympäristössä. Iso koivu puolusti paikkaansa tavattoman kauniisti hakatun aittarakennuksen ja pirtin välillä. Vuosisadan lienee koivu jo siinä ollut. Ei siis ihme jos yksi sen oksista työntyi pitkälle aitan katon ylle suojelevana kuin kuviteltu enkelin siipi. (s. 7)