Olet täällä

Rouhiainen, Elina: Susiraja-sarja

Rouhiainen, Elina: Susiraja-sarja: Kesytön (2012), Uhanalainen (2013), Jäljitetty (2014) ja Vainuttu (2015). 

Kesytön

Susiraja 1: Kesytön

Helsinki: Tammi, 2012. 426 s.

Nuorten fantasiaromaanisarjan ensimmäisessä osassa Helsingin Kalliossa asuva 17-vuotias Raisa menettää äitinsä, joka on ollut hänen ainoa perheensä. Eno, jota Raisa ei edes tunne, päättää ottaa tytön huollettavakseen, ja Raisan on muutettava rakastamastaan kaupungista kainuulaiseen Hukkavaaran kylään. Aloittaessaan paikallisen lukion Raisa ihastuu Mikaeliin, koulun suosituimpaan poikaan, joka yllättäen kiinnostuu Raisasta. Mikaelin kautta Raisalle avautuu Hukkavaaran varjeltu salaisuus: kylässä asuu ihmissusia. Raisa ajautuu keskelle ihmissusilauman valtapelejä ja joutuu tekemään vaikeita päätöksiä omasta tulevaisuudestaan.

En ollut koskaan aikaisemmin nähnyt sutta, mutta tiesin heti, ettei ollut pienintäkään mahdollisuutta siitä, että eläin olisi ollut vain karannut koira. Koko sen olemus huusi: villieläin! Istuin paikoillani, miltei hengittämättä, ja tuntui kuin pimeys olisi väistynyt välistämme. Näin sen nimittäin hyvin selvästi: se oli iso, jäntevä ja harmaaturkkinen. Sillä oli vaaleaa kuonossa ja rinnassa, jaloissa ja kyljissä. Tassut olivat leveät ja litteät. Eläimestä tuntui huokuvan sellaista karua ja maagista voimaa, jollaista en ollut koskaan kokenut. Se oli niin kovin elävä. Pulssini alkoi välittömästi laukata kuin muistuttaakseen minua siitä, että kaiken kivun ja turtumuksen alla minä olin yhä elossa. (s. 29)

 

Susiraja 2: Uhanalainen

Helsinki: Tammi, 2013. 446 s.

Uhanalainen

Raisa on paennut takaisin Helsinkiin kainuulaisesta Hukkavaaran kylästä. Hän yrittää unohtaa ihmissusien kanssa viettämänsä ajan, mutta se on vaikeaa. Eräänä aamuyönä tullessaan kotiin baarista hän löytää rappukäytävästään ensirakkautensa Mikaelin, joka tarvitsee Raisan apua. He lähtevät yhdessä takasin Hukkavaaraan, jossa ihmissusien lauma on sekaisin uuden johtajan alamaisuudessa. Raisan suhde Mikaeliin lämpenee uudelleen, kun he alkavat yhdessä selvittää, mitä on tapahtunut Mikaelin kadonneelle isälle, entiselle laumanjohtajalle. Samalla Raisa oppii uusia asioita omasta menneisyydestään.

Asetin kahvikuppini huussin oven viereen. ”Joskus mietin, millaista olisi voida olla susi. Elän itse niin vahvasti näköaistin varassa, etten pysty kuvittelemaankaan maailmaa millään muulla tavalla.”
Mikael kallisti päätään. ”Joskus mietin, millaista olisi voida olla ihan vain ihminen. Lapsena ajattelin, että silloin olisin vapaa tekemään mitä haluan.”
”En usko, että ihmisenä voisit tehdä mitään sellaista, mitä et voisi tehdä jo nyt.”
”Jos olisin ihminen, olisin voinut lähteä sinun perääsi.”
En tiennyt, mitä sanoa siihen. Mitä olisin tehnyt, jos hän olisi lähtenyt perääni?
Vilkaisin häntä vain huomatakseni, että hän katsoi minua. Hänen silmäsä olivat yhtä siniset kuin aina, ja huomasin jälleen mykistyväni niiden edessä.
(s. 134)

 

Raisan tarina jatkuu vielä kahdessa kirjassa, jotka eivät sijoitu yhtä suurelta osin Kainuuseen kuin kaksi ensimmäista osaa. Jäljitetty (Tammi, 2014. 483 s.) alkaa kun Raisa on taas Helsingissä, tällä kertaa aloittamassa kuvataideopintoja, jotka ovat olleet hänen suuri haaveensa. Koulu ei kuitekaan vastaa hänen odotuksiaan, ja Kainuuseen jäänyt Mikael vaivaa hänen mieltään. Raisa tapaa kadonneen perheenjäsenensä. Kainuun Hukkavaara on tässä teoksessa mukana Raisan muistojen kautta.

Vainuttu (Tammi, 2015. 414 s.) on sarjan viimeinen osa. Raisa ja Mikael ovat viimein yhdessä Helsingissä, mutta Hukkavaarasta kuuluu huolestuttavia uutisia. Naapurikunnassa on haettu sudenkaatolupaa, mikä voi olla vaaraksi lauman ihmissusille. Kun Raisa ja Mikael palaavat Hukkavaaraan, he saavat huomata, että heidän perässään on suurempia ja vaarallisempia voimia kuin pelkät sudenmetsästäjät. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Hukkavaaran lisäksi Helsikiin ja Kreikkaan.