Olet täällä

Ripatti, Aku Kimmo: Syrjämaa

Ripatti, Aku Kimmo: Syrjämaa. Helsinki: Otava, 1974. 320 s.

Syrjämaa
 

Yhteiskunnallisen romaanin päähenkilönä on Reino Syrjämaa, joka on jäänyt asumaan lapsuudenkotiinsa Suomussalmen Jumaliskylälle, kun kaksi muuta veljestä ovat muuttaneet rintamaille työn perässä. Eletään 1970-luvun alkua. Reino jatkaa kotitilallaan maanviljelystä ja tekee lisäksi metsätöitä metsätraktorilla, mutta vekselivetoinen yrittäminen johtaa lopulta konkurssiin. Arkielämää leimaa näköalattomuus yhdistyneenä kaljapullon kallisteluun. Lopulta työtön Reino lähtee töihin Oulun satamaan, jossa hän vähitellen selvittää itselleen suomussalmelaisen peräkylän pojan elämisen ehtoja.

 

Kun isä tilasi viimeksi Kainuun Sanomia, se sanoi Jannen luona puhelimeen, että täällä puhuu isäntä Otto Syrjämaa, Jumaliskylä, Suomussalmi.
Reino sahasi latvoja, kasasi niitä, heitti sinne päin ja alkoi koota yhtä kasaa malliksi kuin pinkkaa kasarmilla, joka saatanan havu ojennuksessa. Kiusa se on pienikin kiusa.
Olis yks kalja.
Ja olis minne nostella.
Siirtotyömaalle minä en mene, Reino mietti. Maha on vain hellänä kun nojaa sillä lapioon. Saman se tekee vaikka nostaa lapion sängyn viereen ja katselee. Puhuu itsekseen. Valelee terään aina välillä vettä.
(s. 69)