Olet täällä

Penttinen, Veikko: Tuttu jengi, juttu ei leviä

Penttinen, Veikko: Tuttu jengi, juttu ei leviä. Helsinki: Like, 1998. 252 s.

Tuttu jengi, juttu ei leviä

Tuttu jengi, juttu ei leviä
 

Romaanissa kerrotaan suomalais-neuvostoliittolaisesta kuvausryhmästä, joka saapuu 1970-luvun alussa Kainuuseen kuvaamaan yhteistyöelokuvaa "Rauhan toverit". Ryhmä majoittuu kajaanilaiseen hotelliin. Kuvauksille antaa lisäpontta tieto siitä, että itse presidentti Kekkonen on aikonut käydä tervehtimässä kuvausryhmää Kainuun-matkallaan. Kuvausryhmän koheltamista Kainuun maisemissa leimaavat viina, naiset ja aikakaudelle tyypillinen neuvostoideologia.

 

Kello 2:15 ovikello soikin, mutta tulija on jo alkuillasta saatille lähtenyt kuvaaja Hotsi Minhi. Hän oli istunut naisen kanssa korkealla koskentöyräällä sijaitsevan Pietari Brahen patsaan juurella ja keskustellut henkevästi. Nainen oli pyytänyt käymään, sitten kun hän järjestää kämppäkaverinsa jonnekin.
Kello 2:45 respalla on vielä housut jalassa, kun kellonsoittovuorossa on pitkä ja laihanpuoleinen dramaturgi Jortikka. Ilmeestä päätellen mies ei ollut saanut tai kyyti ei ollut muuten vaan innostanut.
3:12 kelloa soittaa lavastaja Da Vintsi vanhan läheisystävänsä Kustaan ja ilmeisesti uuden ystävänsä näyttelijä Rimskin kanssa. Miehet olivat kävelleet kolmistaan joen yli Kyynäspäälle saakka ja nauttineet suviyöstä ja punaviinistä.
(s. 60–61)