Olet täällä

Palmgren, Raoul: Vankilapäiväkirja

Palmgren, Raoul: Vankilapäiväkirja: Raoul Palmgrenin epitafi 1940-luvulle. [toimittanut] Marja-Leena Palmgren. Oulu: Pohjoinen, 1997. 255 s.

Vankilapäiväkirja
 

Teos sisältää Raoul Palmgrenin (1912–1995) vankilapäiväkirjan maalis–marraskuulta 1942. Raoul Palmgren osallistui talvisotaan, mutta ei lähtenyt enää jatkosotaan periaatteellisista ideologisista syistä. Hänet pidätettiin piileskelypaikastaan maaliskuussa 1942, ja hän joutui huhtikuussa Pelson varavankilaan Vaalaan. Julkaistu vankilapäiväkirja alkaa pidätyksestä ja päättyy marraskuun viimeiseen päivään, jolloin päiväkirjana palvellut vihko tuli täyteen. Palmgren toimi ennen vankeuttaan Tampereen kaupunginkirjaston johtajana ja teki vankeusaikanaan töitä Pelson vankilan kirjastossa. Illat hän vietti lukemalla vankilan kirjoja ja kokoamalla samalla aineistoa kirjallisuushistoriallista väitöskirjaansa varten. Vankilapäiväkirjassaan hän analysoi lukemiaan kirjoja sekä kuvaa Pelson varavankilan päivittäistä elämänmenoa.

Raoul Palmgren toimi sittemmin mm. Kemin ja Vaasan kaupunginkirjastojen johtajana ja Oulun yliopiston kirjallisuuden professorina.

 

Meitä oli nyt vain kolme tulijaa; osallistuimme autojen lastaukseen, utelimme vartijoilta tilanteesta Pelsossa, ja sitten ajettiin jälleen tuo 2 peninkulman matka läpi siperialaisen maiseman, jota nyt keskikesän niukka rehevyys teki ystävällisen näköiseksi ja jonka yllä väreili auringon helle. Auto ajoi sisään tutusta portista, oli koettava vielä narikanvartijan kiusallinen karanteeni – ja niin olin jälleen "kotona" – Pelsossa. (s. 104)