Olet täällä

Oranen, Raija: Valkea talo jokivarressa

Oranen, Raija: Valkea talo jokivarressa. Helsinki: Teos, 2007. 311 s.

Valkea talo jokivarressa

Valkea talo jokivarressa
 

Kirjassa kerrotaan nuoren Johanna Juntusen varttumisesta aikuiseksi 1950-1960-luvuilla. Isä Janne on metsäyhtiön palveluksessa Hyrynsalmen piiripäällikkönä. Äiti Sofia on ompelija, mutta perustaa myöhemmin oman vaateliikkeen, Hyryn Leningin. Johannalla on kaksi vanhempaa siskoa ja yksi vanhempi veli. Juntusten perhe asuu aluksi Kajaani Oy:n omistamassa talossa, jonka toisessa päässä on isän konttori. Myöhemmin Jannen ja Sofian suuri unelma täyttyy, kun heidän perheelleen rakentama valkea talo valmistuu jokivarteen.

Kirjassa kuvataan vivahteikkaasti sodanjälkeistä elämää. Pula-aika alkaa olla takana ja pikkuhiljaa vaurastuminen alkaa näkyä kirkonkyläläisten elämässä. Kirjan loppuosassa hypätään parikymmentä vuotta eteenpäin. Siinä kuvataan Johannan elämää aikuisena oman uransa luoneena naisena Helsingissä. Romaani sisältää omaelämäkerrallisia aineksia kirjailijan omasta lapsuudesta ja nuoruudesta Hyrynsalmella ja Suomussalmella.

 

Isä ajoi Heikkisen pihaan hakemaan äitiä kaupasta, mutta ei Piiripäälliköllä, vaan upouudella kuplavolkkarilla, ensimmäisellä omalla autolla. Siinä oli takana kaksi pientä ikkunaa ja vasemmalla takapeili, ja tuulilasissa pyyhkijä ja mittarien alla valkea vetostrarttinappi. Herraisä, miten se oli hieno! Ensimmäisen monen kuplan sarjassa, isä ei muuta autoa huolinut.
Kaupasta palatessa - oli ostettu myös pullollinen sittisootaa - Johanna sai mennä hakemaan Osulasta vielä "kakssataa rammaa savumakkaraa", siivuina tietysti.
(s. 33–34)