Olet täällä

Onttoni Miihkalin kokoelma

Onttoni Miihkalin kokoelma sisältää 163 Onttoni Miihkalille kuulunutta teosta. Teokset on kirjastolle lahjoittanut Onttoni Miihkalin tytär Alli Risberg. Kirjat ovat sikäli merkittäviä, että melkein kaikissa niissä on tekijän omistuskirjoitus.

Onttoni Miihkali eli Mikko Karvonen eli Mikael Karresand oli karjalainen sivistysmies ja kirjailija. Hän syntyi todennäköisesti 3.1.1904 Suomen ja Venäjän rajamailla Kiestingissä ja kuoli 2.12.1979.

Mikko Karvonen valmistui kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista 1928. Hän toimi opettajana Suomussalmen Kuivajärvellä ja Pyyvaaran koululla vuoteen 1941. Sotavuosina hän toimi Karkussa opettajana, mutta oli enimmäkseen sotatoimissa. Sodan jälkeen hänet valittiin opettajaksi Tornionjokilaaksoon, Kolarin Vaattojärvelle, mutta muutti Ruotsiin, jossa hän toimi opettajana 23 vuotta.

Hän otti kirjailijanimekseen Onttoni Miihkali, koska hänet Karjalassa tunnettiin Onton poikana Mikkona, eli Onttoni Miihkalina, vastaa muotoa Antin Mikko. Hän kirjoitti Karjalasta kansatieteellisiä kirjoja sekä sota-ajasta kirjoja, joista osa joutui heti sodan jälkeen kiellettyjen kirjojen listalle.

Onttoni Miihkalin kirjoittamat teokset:

Heräävän elämän maa*
Kahden puolen rajaa
Kapina luostarissa
Pyhä Ilja Karjalassa
Raatteen tiellä*
Raatteen tieltä Vuonniseen*
Solovetskissa kuohuu
Suomussalmen sotatanterilla*
Uusi isänmaa
Vienan rannoilla.

* Tähdellä merkityt kirjat olivat sodan jälkeen kiellettyjen listoilla (yhteensä 288 muun teoksen kanssa).