Olet täällä

Ojala, Ossi: Ja aika pysähtyi

Ojala, Ossi: Ja aika pysähtyi. Oulu: Pohjoinen, 1985. 150 s.

Ja aika pysähtyi
 

Tositapahtumiin perustuva romaani kertoo paltamolaisesta viisilapsisesta pienviljelijäperheestä, joka menettää liikenneonnettomuudessa sekä isän että äidin. Ylioppilaskirjoitukset juuri läpäissyt Anu-tytär joutuu perheen vanhimpana lapsena tekemän vaikeita ratkaisuja pohtiessaan omaa ja sisarustensa tulevaisuutta. Ratkaisuja ei helpota se, että niin sensaatiolehdet kuin tilasta kiinnostuneet ostajaehdokkaatkin pyrkivät hyötymään heidän tukalasta tilanteestaan.

 

Anu voisi puhua Oikariselle, jos tila myytäisiin. Kauppias ja holhoojaksi määrätty Antti Laakkonen perheineen varmasti parhaimmat neuvot osaisivat antaa.
Ei ollut Rauno-enostakaan avuksi. Ainoa sukulainen asui Ruotsissa seitsemättä vuottaan. Kehui hyvillä palkoillaan Algotsin vaatetuksella Boråsissa. Ei lähtisi elintasoltaan Kainuun kivikkoja kuopimaan, kun kerran niistä oli kunnialla eroon irtaantunut. Vaimo Eila, samoissa töissä ja Eva-tytär niin "ruotsalainen", ettei kunnolla suomea osannut, vaikka oli jo kolmentoista.
Rauno niistä vain tuli hautajaisiinkin, oli hirveän vaivaantunut koko ajan ja niin erilainen muitten joukossa, että sitä melkein häpesi
. (s. 8–9)