Olet täällä

Museoetiketti

Näihin ohjeisiin kannattaa tutustua suunnitellessaan vierailua näyttelyyn koululais- tai päiväkotiryhmän kanssa

Palvelut

OPETTAJALLE / RYHMÄNVETÄJÄLLE
 

Lapset ovat tärkeä kohderyhmä taidekasvatustyössämme, tämän vuoksi pyrimme säännöllisesti järjestämään nimenomaan lapsille suunnattuja näyttelyitä. Lasten kanssa ei kannata kuitenkaan arastella vaikeatajuisiltakaan tuntuvia teoksia; lapset ovat ennakkoluulottomia taiteen vastaanottajia.  

Nykytaide on kiinni ajassa ja teoksia tutkimalla ja niistä keskustelemalla onkin mahdollista käsitellä monia ajankohtaisia, lasten mieliä askarruttavia asioita. Syventymiselle kannattaa antaa aikaa ja tilaa. Tästä syystä on hyvä valita näyttelystä kerralla vain muutamia teoksia, joita pysähdytään pohdiskelemaan syvemmin. Toivomme, että museovierailunne olisi mahdollisimman antoisa ja positiivisella tavalla mieleenpainuva. Tässä muutamia vinkkejä onnistuneen museovierailun saavuttamiseksi:

- On suositeltavaa tutustua näyttelyyn etukäteen. Taidemuseon henkilökunta kertoo mielellään näyttelyn sisällöstä - halutessasi ota yhteyttä ja sovi tapaaminen!

- Mikäli museokäynnillänne on jokin erityinen tavoite, olisi hyvä mainita asiasta opastusta varatessa.

- Opastettu kierros kannattaa varata hyvissä ajoin, jotta toivottu vierailuaika voidaan toteuttaa. Näyttelyvierailua ei kannata jättää viime tippaan, viimeinen näyttelyviikko on yleensä ruuhkaisin.

- Vaikka et tarvitsisi ryhmällesi opastusta, varaa kuitenkin vierailuaika etukäteen. Näin vältämme päällekkäisiä ryhmiä.

- Tule ajoissa paikalle ryhmäsi kanssa. Ilmoita aina viivästyksistä, peruutuksista tai muutoksista heti kun tiedät niistä.

- Ennen museokäyntiä kannattaa oppilaiden kanssa tutustua museoetikettiin.

 

OHJEITA OPPILAILLE
 

Taidemuseossa esillä olevat teokset ovat taiteilijan pitkäjänteisen työn tulos. Haluamme kunnioittaa toisen ihmisen työtä pitämällä teoksista hyvää huolta. Sinä museovieraana voit omalta osaltasi vaikuttaa teosten säilymiseen alkuperäisessä kunnossaan noudattamalla seuraavia käyttäytymisohjeita:

1. Jätä ulkovaatteet ja reppu naulakkoon tai lukittavaan lokeroon.

2. Museossa liikutaan rauhallisesti muut kävijät huomioiden. Seuraa opettajaa tai opasta ja kuuntele, mitä sanottavaa hänellä on. Kysymyksesi ja kommenttisi ovat tervetulleita: museossa saa kysyä, ihastella, pohdiskella, ihmetellä ja keskustella.

3. Ethän koske teoksiin ja teosten suojalaseihin, kehyksiin tai jalustoihin. Koskettaminen saattaa vahingoittaa pintaa tai jättää sormenjäljen lasiin, joka suojaa teosta. Näyttelyssä voi myös olla sellaisia teoksia ja esineitä, joita saa koskea. Tästä on aina erikseen maininta teoksen vieressä tai opas kertoo tästä silloin, kun esittelee näyttelyä.

4. Jos museon näyttelytiloissa tehdään kirjallisia tehtäviä tai piirretään, silloin käytetään aina kirjoitusalustoja. Niitä saa oppaalta tai valvojilta. Älä kirjoita tai piirrä seinää tai teosjalustoja vasten!

5. Kun teet tehtäviä, anna tilaa myös luokkatoverillesi.

TERVETULOA TAIDEMUSEOON! 

Voit myös tulostaa tekstin:
Museoetiketti [doc]
Museoetiketti [pdf]