Olet täällä

Mukka, Timo K: Täältä jostakin

Mukka, Timo K: Täältä jostakin. Jyväskylä: Gummerus, 1965. 207 s. Kansikuva vuoden 2015 painoksesta.

Täältä jostakin

Täältä jostakin
 

Pasifistinen armeijaromaani perustuu Timo K. Mukan omiin armeijakokemuksiin. Romaanin päähenkilö Matti K. Tulli menee syksyllä 1964 suorittamaan asevelvollisuuttaan Kainuun rajavartiostoon Kajaaniin. Kotiaan ja raskaana olevaa vaimoaan ikävöivä Matti K. Tulli ei sopeudu armeijan kuriin ja aatemaailmaan, mutta ei saa asepalveluksesta vapautustakaan, koska on palvelukseen kelpaava. Sopeutumattomuus johtaakin jo palvelusajan alkuviikkoina väistämättömiin yhteentörmäyksiin esimiesten kanssa, ja Matti K. Tulli joutuu mielentilansa vuoksi tutkittavaksi Tilkan sotilassairaalaan Helsinkiin.

Pellolainen taideopiskelija ja kirjailija Timo K. Mukka aloitti asevelvollisuutensa suorittamisen Kainuun rajavartioston jääkärikomppaniassa Kajaanissa syksyllä 1964. Hänen vaimonsa Tuula oli tuolloin raskaana. Mukka oli tutkittavana Tilkan sotilassairaalassa syystalvella 1964, minkä jälkeen hänet vapautettiin aseellisesta palveluksesta ja hänen tehtävikseen määrättiin mm. lumityöt ja kasarmin saunan lämmitys. Mukan armeija-aikaa on kuvattu yhdenmukaisesti romaanin tapahtumien kanssa mm. elämäkertateoksessa Timo K. Mukka, jonka on kirjoittanut Erno Paasilinna.

 

Hän käveli nopein nykivin askelin pitkin Kauppakatua matkalaukku kädessään, lakitta päin, odottaen että rajavartioston kuorma-auto ilmaantuisi näkyviin ja hän pääsisi perille komppaniaan siinä. Kolkko tuuli puhalsi pitkin katuja, asuntojen ikkunoista paistoi ikkunaverhojen lävitse valo ja kadulla oli vain muutama harva kulkija.
Hän tiesi tarkkaan missä päin kaupunkia kasarmialue oli, vaikkei aikaisemmin ollut käynytkään täällä: taksimies oli näyttänyt hänelle kasarmialueen keltaiset kaksikerroksiset rakennukset jotka valoisan aikaan näkyivät keskikaupungille asti.
(s. 66)