Olet täällä

Mesterton, Carl ym: Metsolat

Carl Mesterton ym: Metsolat-kirjasarja. Jyväskylä: Gummerus, 1993–1997. 5 osaa.

Metsolat

Metsolat-kirjasarja kertoo kuvitteellisesta Leppävaaran maalaistalosta kuvitteellisessa Hoikan kunnassa Kainuussa. Leppävaarassa asustelevat Annikki ja Antti, joilla on viisi lasta: Risto, Heikki, Jaana, Erkki ja Eeva. Kirjasarjan alussa Risto asuu vaimonsa Raijan ja lastensa Lassen ja Liisan kanssa Tampereella. Heikki asuu perheineen Ruotsissa. Jaana asuu miehensä Jaakon kanssa Sotkamossa. Erkki asuu edelleen kotitilallaan. Eeva opiskelee Tampereella lääketiedettä. Annikin äiti asuu omassa mummonmökissään Leppävaaran mailla. Leppävaaran väen alituisena kiusanhenkenä häärii rajanaapurina asuva korskea Kari Kaukovaara, joka omistaa kotitilansa puoliksi sisarensa Helenan kanssa.

Metsolat-televisiosarja on esitetty TV2:ssa 1993–1995. Sarjasta on esitetty uusintoja ja erillisiä joulujaksoja muutamina jouluina. Oheinen kirjan kansikuva on vuonna 2009 julkaistusta uusintapainoksesta, joka sisältää yksissä kansissa kirjat Metsolat – Tie kotiin ja Metsolat – Tie huipulle.

 

Carl Mesterton, Curt Ulfstedt, Miisa Lindén: Metsolat: tie kotiin

Jyväskylä: Gummerus, 1993. 342 s.

Teos kattaa tv-sarjan 12 ensimmäistä osaa. Teoksen alussa eletään kesää 1987. Erkki painiskelee alkoholiongelmiensa kanssa ja ostaa ensimmäisen kaivinkoneensa. Mummon kuoltua Erkki saa perinnönjaossa Urjanrinteet omakseen ja alkaa suunnitella sinne laskettelukeskusta.

 

Carl Mesterton, Curt Ulfstedt, Miisa Lindén: Metsolat: tie huipulle

Jyväskylä: Gummerus, 1994. 284 s.

Teos kattaa tv-sarjan osat 13–22. Jaakko ja Jaana ovat muuttaneet Tampereelle. Laskettelukeskustaan suunnitteleva Erkki ratkeaa jälleen ryyppäämään, ja Antti saa ensimmäisen sydänkohtauksensa. Riston yritys menee konkurssiin, ja hän ajautuu samalla avioeroon ja palaa kaikkensa menettäneenä Leppävaaraan. Eeva ja Stigu pitävät Leppävaarassa kesähäät, mutta joutuvat heti häiden jälkeen kolariin, jossa Stigu halvaantuu. Liisa ja Osmo ostavat autiotilan Leppävaaran lähistöltä. Urjan laskettelukeskus avataan. Antti pääsee ohitusleikkaukseen.

 

Carl Mesterton, Miisa Lindén, Anna-Lisa Mesterton: Metsolat: yhteinen tie

Jyväskylä : Gummerus, 1995. – 263 s.

Teos kattaa tv-sarjan osat 23–31. Erkki menee naimisiin Helenan kanssa. Antti ja Annikki käyvät Karjalassa Antin lapsuudenmaisemissa. Stigu pääsee kotiin kuntoutuslaitoksesta ja yrittää sopeutua liikuntavammaisen elämään. Maatalon töihin väsynyt Liisa käy tuulettumassa Tampereella, josta palaa nolona Hoikkaan. Risto murtuu henkisesti ja joutuu mielisairaalaan Ouluun. Jaakko joutuu työttömäksi pankkikriisin jälkimainingeissa.

 

Carl Mesterton, Miisa Lindén, Anna-Lisa Mesterton: Metsolat : kohtalon tie

Jyväskylä: Gummerus, 1996. 272 s.

Teos kattaa tv-sarjan osat 32–40 syksystä 1991 juhannukseen 1993. Risto pääsee kotiin Oulun mielisairaalasta. Eeva saa lääkärin viran Hoikasta, ja Stigu aloittaa työt Urjanrinteiden palveluksessa. Raskaana oleva Helena menehtyy kaaduttuaan Kaukovaaran portaissa, ja vauvakin menehtyy pian keisarinleikkauksen jälkeen. Surun murtama Erkki sortuu jälleen juopottelemaan, mutta Risto kantaa sillä välin vastuun rinnekeskuksesta. Risto pääsee somistuksen opettajaksi Hoikan Opistoon. Jaakko perustaa oman lakiasiaintoimiston.

 

Carl Mesterton, Miisa Lindén, Anna-Lisa Mesterton: Metsolat : uusi tie

Jyväskylä : Gummerus, 1997. 282 s.

Teos jatkaa Metsoloiden tarinaa lokakuusta 1993 juhannukseen 1997. Antti ja Annikki muuttavat Leppävaarasta rivitaloon kirkonkylälle. Osmosta tulee kansanedustaja. Erkki ja Riitta menevät naimisiin ja saavat poikavauvan. Myös Eeva ja Stigu saavat vauvan, samoin kuin Liisa ja Osmo. Jaana perustaa Tampereelle naisten kuntosalin. Erkin liiketoimetkin Urjan rinnekeskuksessa sujuvat menestyksekkäästi, ja Erkki laajentaa yrityksiään rakentamalla Hoikkaan uuden tanssipaviljongin.

 

Elettiin Hoikassa, pienessä Kainuun kunnassa, Puolangan, Ristijärven ja Paltamon kyljessä, likipitäen kahdeksankymmenen kilometrin päässä Kajaanista.
Keskellä korpien kuiskintaa ja järvien loiskintaa, Urjan vaaran kainalokopassa oli Leppävaaran tila. Sieläkin elettiin tavallista kesäistä arkea.
Punainen kaksikerroksinen maalaistalo ei ollut aivan pieni mutta kaukana kuitenkin suurtilasta. Ikkunanpielet välkkyivät valkoisina, ja sinisenharmaa ulko-ovi oli tuskin koskaan lukossa. Kuistin ikkunoita peittivät ylhäältä vihreäkukalliset verhot ja alhaalta kirkkaanpunaiset pelargoniat.
(Metsolat : tie kotiin, s. 7)