Olet täällä

Meriläinen, Toivo: Loikkarin taivas

Meriläinen, Toivo: Loikkarin taivas : historiallinen romaani 1930-luvun Kainuusta ja Neuvosto-Karjalasta. Suomussalmi: Myllylahti, 1997. 318 s.

Loikkarin taivas
 

Historiallisen romaanin päähenkilönä on Kuhmoniemeltä (nykyään Kuhmo) kotoisin oleva Matti Kurkinen. Eletään 1930-luvun alun pulakautta. Matti Kurkisen kotitalo on velkakierteessä ja eräs kotikylän tyttö on raskaana Matille. Mattikin on kuullut puhuttavan itärajan takaisesta työläisten ihanneyhteiskunnasta, jota johtaa itse Stalin, Isä Aurinkoinen ja jokaisen työläisen toveri. Kyllästyttyään savotalla työnjohtajan niuhotukseen Matti Kinnunen päättää hiihtää paremman tulevaisuuden toivossa itärajan yli. Lupaukset työläisten onnelasta osoittautuvat kuitenkin katteettomiksi heti rajan ylityksen jälkeen, kun Matti eksyttyään ja harhailtuaan lopulta osuu Kiimasjärvelle ja joutuu samantien kuulusteluun ja vankityrmään. Matti päätyy metsätöihin pakkotyöleirille, josta matka jatkuu aikanaan kohti Solovetskin vankileiriä.

Kirjassa on myös asiatyylistä historiallista kuvausta juonellisen proosan välissä.

 

– Olet syntynyt 17. syyskuuta 1911 Kuhmoniemen pitäjässä. Olet ammatiltasi metsätyömies, eli jätkä, niin kuin olet itse kirjoittanut. Sanot olevasi köyhistä vanhemmista ja Vaaran talon poika Räyskän kylästä. Jaa… että talonpoika ja köyhistä vanhemmista. Miten se on selitettävissä?
– Minä tarkoitin sillä sitä, että kotonani on maata ja rakennukset, mutta niiden arvo on viimeistä penniä myöten haltijavelkakirjoihin leipävelkoina kiinnitetty. Omaisuutta on ollut, mutta se on syöty, ja talo taitaa joutua vasaran alle.
– Niin, niin… siitä me keskustelimme jo edellisellä kerralla, kuulustelija huomautti ja jatkoi paperin tutkimista.
Kun omaisuusasia kummitteli jokaisen kuulustelun yhteydessä, se lienee liittynyt Matin taustan selvittelyyn siten, että sieltä haettiin kohtaa, johon mies jossakin vaiheessa kompastuisi.
(s. 141–142)